Mesajı Okuyun
Old 22-10-2012, 15:19   #2
Cumhur Okyay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan oyku
herkese iyi günler,konuyla ilgili sorularım şunlar olucak,
1-Elbirliği mülk.paylı mülkiyete dönüştüğünde mahkemenin ,paylar oranında tapuya tesciline demesine gerek var mıdır ,yalnızca veraset ilamındaki payların belirlenmesi yeterli olucak mıdır.(Yargıtay 6.hukuk payların paydaşlar adına tapuya tesciline karar verilmesini yerinde bulmuyor.payların gösterilmesiyle yetinilmesi gerekir diyor.)
2-taşınırlar için de uygulaması olan bir madde midir.
sevgiler...

Şöyle düşünmek mümkündür; elbirliği mülkiyet (iştirak halindeki mülkiyet) genellikle nasıl doğar; murisin ölümü ve terekesinin aktif ve pasifi ile birlikte, ölüm anında mirasçılarına kül halinde intikali ile ortaya çıkar. Hâl böyle olunca, mirasçılar ( her biri), elbirliğinin, müşterek mülkiyete çevrilmesi kararında gösterilen nispetler dahilinde, murisin tüm terekesine veya talep edilen kısmına ( talep edilen belli mallara) müşterek mülkiyet esaslarına göre mâlik olacaklardır.

Devamla; menkul niteliğinde olan bankadaki muris parası üzerinde, iştirak halindeki ortaklık kabul edilmektedir. Bu ve diğer nedenlerle de, menkul mallar üzerindeki (söz gelimi, traktör, otobüs)iştirak halindeki mülkiyetin müşterek mülkiyete dönüştürülmesi istenebilecektir. Kolay gelsin...