Mesajı Okuyun
Old 15-10-2012, 19:52   #1
avukatmsd

 
Neşeli İtirazın İptali- Yetkili Mahkeme sorunu zamanaşımı

Sevgili meslektaşlarım öncelikle sizlere saygı ve selamlarımı sunuyorum.

Haksız fiile dayalı alacak için yetkisiz icra müdürlüğünde ilamsız icra takibi açılmıştır. Borçlu yetkiye itiraz etmeyerek sadece borca itiraz etmiştir. Şu aşamada itirazın iptali davası açılması halinde mahkemenin yetkisine itiraz etme ihtimali vardır. Siz değerli hukukcuların da malumu olduğu üzere itirazın iptali davası genel hükümlere göre görülüyor. İcra takibine itiraz etmeyen borçlu itirazın iptali davasında mahkemenin yetkisine itiraz edebiliyor. Bu durumdada mahkeme yetkisizlik kararı veriyor. İtirazın iptali dava dosyasınını yetkili mahkemeye görerilmesinin talep edilmesi halinde yetkili mahkeme usulüne uygun açılmış bir icra takip dosyası olmadığı için davayı reddediyor. Bu son red kararı üzerine zamanaşımıda dolduğu için yapılacak herhahgi birşey neredeyse yok.Varsa da ben bulamadım.

Bu son red kararından sonra sizce alacağın akibeti ne durumda olacak. Zamanaşımı süreleri dolduğu için alacak artık talep edilemeyecek mi?

Birde aklıma bir çözüm geldi. Sizlerin degerlendirmesine sunayım. Her türlü ihtimali göze alıp yetkisiz icra müdürlüğünde başlatılan icra takibine yapılan itirazın iptali için yine yetkisiz icra müdürlüğünün bulunduğu yerdeki mahkemede itirazın iptali davası açılsa. Bu davada yetki itirazı gelirse mahkemenin yetkisizlik kararı temyiz edilmeyip kesinleşmesi beklenildikten sonra
Eski borçlar kanunun 137 maddesi (Dâva veya defi, vazıyed eden hâkimin salâhiyeti olmaması veya tamiri kabil ve şekle müteallik bir noksan veya vaktinden evvel ikame edilmiş olması sebebi ile reddolunmuş olupta arada müruru zaman müddeti hitam bulmuş ise alacaklı hakkını talep etmek için altmış günlük munzam bir müddetten istifade eder.)

Yeni borçlar kanunu 158
MADDE 158- Dava veya def’i; mahkemenin yetkili veya görevli olmaması ya da düzeltilebilecek bir yanlışlık yapılması yahut vaktinden önce açılmış olması nedeniyle reddedilmiş olup da o arada zamanaşımı veya hak düşürücü süre dolmuşsa, alacaklı altmış günlük ek süre içinde haklarını kullanabilir.)

Maddesine dayanarak 60 günlük ek süreden yararlanıp yetkili mahkemede dava açılması mümkünmüdür. Bu şekilde açılacak bir davada zamanaşımının durumu ne olur. Şimdiden teşekkürler.