Mesajı Okuyun
Old 15-10-2012, 10:21   #2
Admin

 
Varsayılan

Ödenmeyen kira alacağı için 2 tahliye yolu vardır:
1- Örnek 13 gönderir 30 gün süre verirsiniz, süre içinde ödenmezse, hemen süre sonunda akdin feshi ve tahliye talebiyle dava açarsanız (Dayanak BK. madde 315)
2- İhtar çekersiniz (veya 7 günlük icra takibi yaparsınız). Bir kira dönemi içinde 2 kez bu şekilde temerrüte düşülmüşse, sözleşme bitiminde 1 ay içinde tahliye talep edebilirsiniz. (Dayanak BK madde 352)

Bunun dışında ödememeye bağlı olarak gidebileceğiniz başka yol yok ama tabii başka bir tahliye/akdin feshi sebebi varsa o ayrı.

Uygulamada genellikle birinci yol tercih edilir, çünkü birinci yol, ikinci yolu da otomatik olarak içerir. Kira borcuna ilişkin olarak icra takibi yaptığınızda (7 günlük VEYA 30 günlük) ödeme emri aynı zamanda haklı ihtar yerine de geçer. Dolayısıyla 30 gün sonunda borç ödense dahi, aynı kira dönemi içinde benzer bir ödememe durumunda tekrar bir ihtar ve icra takibi yaparak 352. maddedeki tahliye hakkını elde edersiniz.

Dolayısıyla 30 günlük icra takibi yaptığınızda hem ödeme olmazsa 30 gün sonunda tahliye hakkı elde etme şansınız olur, hem de ödeme yapılsa bile 1 haklı ihtar şartı gerçekleşmiş olur. Bu nedenle istisnai durumlar hariç böyle durumlarda genelde bu yol tercih edilir.