Mesajı Okuyun
Old 11-10-2012, 16:17   #2
csk

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.halil öncel
arkadaşlar müvekkilimin 2009 yılında kimliğini kaybetmesi sonucu adına 12 tane karşılıksız çek keşide etmekten dava açılmış.çekler müvekkile ait degil imzada ait degil.Akabinde müvekkilin haberi olmadan bu davalar sonuçlanmış.biz de bu davalarda yargılanamanın yenilenmesini ozaman adli para cezasını ödeyerek talep ettik.kabul edildi yeniden yargılama sonucunda 10 davadan beraat etti adli para cezasını geri iade aldık .geriye kalan 2 dava ise sonuçlanmadan yeni çek kanunu yürülüğe girdi ve mahkemeler yargılama sonucunda müvekkile çek hesabını acma ve kulanma cezasına yer olmadıgına karar verdi fakat ödediğimiz 41.000.00 tl adli para cezasının iadesine karar vermedi.karara itiraz edip paranın iadesini talep ettik reddedildi. bu aşamadan sonra ne yapmamızı önerirsiniz.sebepsiz zenginleşme davası maliyeye karşı açılırmı yada başka bir yöntem önerebilirmisiz.


İKİNCİ BÖLÜM:KANUN YARARINA BOZMA

KANUN YARARINA BOZMA

Madde 309 - (1) Hâkim veya mahkeme tarafından verilen ve istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşen karar veya hükümde hukuka aykırılık bulunduğunu öğrenen Adalet Bakanlığı, o karar veya hükmün Yargıtayca bozulması istemini, yasal nedenlerini belirterek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yazılı olarak bildirir.

(2) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, bu nedenleri aynen yazarak karar veya hükmün bozulması istemini içeren yazısını Yargıtayın ilgili ceza dairesine verir.

(3) Yargıtayın ceza dairesi ileri sürülen nedenleri yerinde görürse, karar veya hükmü kanun yararına bozar.

(4) Bozma nedenleri:

a) 223 üncü Maddede tanımlanan ve davanın esasını çözmeyen bir karara ilişkin ise, kararı veren hâkim veya mahkeme, gerekli inceleme ve araştırma sonucunda yeniden karar verir.

b) Mahkûmiyete ilişkin hükmün, davanın esasını çözmeyen yönüne veya savunma hakkını kaldırma veya kısıtlama sonucunu doğuran usul işlemlerine ilişkin ise, kararı veren hâkim veya mahkemece yeniden yapılacak yargılama sonucuna göre gereken hüküm verilir. Bu hüküm, önceki hükümle belirlenmiş olan cezadan daha ağır olamaz.

c) Davanın esasını çözüp de mahkûmiyet dışındaki hükümlere ilişkin ise, aleyhte sonuç doğurmaz ve yeniden yargılamayı gerektirmez.

d) Hükümlünün cezasının kaldırılmasını gerektiriyorsa cezanın kaldırılmasına, daha hafif bir cezanın verilmesini gerektiriyorsa bu hafif cezaya Yargıtay ceza dairesi doğrudan hükmeder.

(5) Bu Madde uyarınca verilen bozma kararına karşı direnilemez.

YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCISININ KANUN YARARINA BAŞVURMASI

Madde 310 - (1) 309 uncu Maddede belirtilen yetki, aynı Maddenin dördüncü fıkrasının (d) bendindeki hâllere özgü olmak üzere ve kanun yararına olarak re'sen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından da kullanılabilir.

(2) 309 uncu Madde gereğince Adalet Bakanlığı tarafından başvurulduğunda bu yetki, artık Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından kullanılamaz.