Mesajı Okuyun
Old 11-10-2012, 11:07   #10
Admin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan ayse1728
ben de ilk kez bir web sitesi haczetmek üzereyim de whois ten sitenin kullanılabilir olduğunu buldum nereye ve hangi bilgileri içererek yazacağız bilemedim.
Neyi hacezetmeye çalıştığınıza bağlı.

Alan adını hazcetmeye çalışıyorsanız (ve tabii alan adı .tr uzantılıysa! Detaylar için bkz yukarıdaki mesajım) muhatabınız Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) dür. Zira .tr uzantılı alan adlarının tahsis, devir vs. tüm işlemlerini bu kurum yapmaktadır. Bkz. https://www.nic.tr/index.php?PHPSESSID=13499450738824033161478080&USR ACTN=STATICHTML&PAGE=about_corpident

Ancak yine yukarıda arz edildiği üzere 5809 sayılı kanunun 34. maddesi gereğince bu talebinizin:
a) Doğrudan icra dairesi
b) İcra dairesi atlarsa, ODTÜ
c) (Borçlunun şikayeti üzerine) İcra Mahkemesi
tarafından reddedilme olasılığı ÇOK yüksek, hatta kesin gibi.

Haczetmeye çalıştığınız Sn. ozgurozan tarafından belirtilen sitenin fiziki varlığı (sunucusu = üzerinde çalıştığı bilgisayar) veya içeriği ise, muhatabınız siteye barındırma hizmeti veren yer sağlayıcıdır. Yer sağlayıcı yurtdışında ise (ki çoğu kez öyle olacaktır) bu işlemi de çoğu kez yapamazsınız, zira Türk İcra Dairelerinin yurtdışındaki bir şirkete emir/talimat vermesi, haciz uygulması vs. fiilen mümkün değildir.

Servis sağlayıcı Türkiye'de ise o zaman kendisini muhatap alabilirsiniz, ancak o zaman da karşınıza başka engel çıkacak: Eğer haczetmeye çalıştığınız sunucu olursa, çoğu kez üçüncü kişinin mülkiyet iddiası ile karşılacaksınız çünkü yer sağlama hizmetlerinde çoğu kez kiralama yapılır, internetteki sitelerin %99'u üzerinde bulunduğu sunucuda kiracıdır.

Haczetmeye çalıştığınız "içerik" olursa, fiziki varlığı olmayan veritabanı, yazılım gibi unsurların nasıl haczedileceği problemini çözmek dışında, içeriğin haczinin 34. madde kapsamına girip girmediği tartışmasını yapmaya da hazırlıklı olmanız gerekir.

Ve belki hepsinden önemlisi "reklam geliri" olmadığını belirttiğiniz bir sitenin içerik ya da alan adının değeri ne olabilir ki, bunların haczi için uğraşı verdiğinizi de düşünmeniz gerek. Bir alan adının değeri 10 ABD doları civarındadır. Adı değerli kılan çoğu kez içerik, ziyaretçi ve dolayısıyla onları takip eden reklam geliridir. Bunlar olmadığında sitenin haczedilmesini başarsanız dahi elde edeceğiniz kazanç, değil dosya borcunu karşılamak, icra dairesinin yazışma için aldığı posta pulunun parasını dahi karşılamaz.