Mesajı Okuyun
Old 05-10-2012, 18:16   #2
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan peling
Merhabalar sayın meslektaşlarım,
Bildiğiniz üzere; 01.07.2012 itibariyle yürürlüğe giren 6101 sayılı Borçlar Kanunu’nun 10. maddesi düzenlemesiyle; 18.05.1955 tarihli ve 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun yürürlükten kaldırıldı. 01.07.2012 itibariyle yürürlüğe giren Borçlar Kanunu düzenlemeleri bir yanda yine yeni yürürlüğe giren HMK diğer yanda.. Hal böyleyken kafa karışıklığı lütfen mazur görün. Sizlere danışmak istediğim konu bu yeni düzenlemeler ışığında kiracının tahliyesi. Müvekkil kira sözleşmesi ve aksayan ödemeleri dayanak almak suretiyle öncelikle mehil vererek ödeme ihtarında bulundum. takiben de halen ödenmemiş kira borcu nedeniyle yine mehil vermek suretiyle sözleşmenin feshini bildirdim, tahliye için de 30 gün süre tanıdım. Gel zaman git zaman bu süre de doldu. Şimdi tahliye işlemine geçeceğim lakin bunun için Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açmak mı yoksa İcra marifetiyle talepte bulunmak mı daha uygun olacaktır? Süre/masraf ve sonuç açısından tecrübelerinizi benimle paylaşmanız ümidiyle, şimdiden teşekkür ederim.

Sorudan anladığım kadarıyla 2 tane ihtarname keşide etmişsiniz."Ödeme ihtarı" "feshini bildirdim" ifadelerinden bu şekilde anlıyorum. Eğer doğru anladıysam ihtarnamelerin en az bir tanesinde;

1- Ödenmemiş en az 1 aylık kira parasından söz ettiyseniz,

2- 30 gün içinde ödenmediği takdirde

3- Akti feshedeceğinizi ve temerrüd nedeniyle tahliye davası açacğınızı da ihtar ettiyseniz,

4- İhtarname/ler usulüne uygun tebliğ edildiyse,

5- Tebligata ve geçen süreye rağmen kira borcu ödenmediyse,

sulh hukuk mahkemesine temerrüd nedeniyle tahliye davası açabilirsiniz.

İcra hukuk mahkemesine dava açabilmeniz için, Örnek-13 ihtarlı ödeme emri tebliğ etmeniz ve yukarıda yazdıklarımın gerçekleşmesi gerekecekti. Bu aşamada icra takibi yaparsanız yine 30 gün beklemek zorunda kalırsınız. Ayrıca borçlu kontrattaki imzaya ve/veya kira ilişkisine itiraz ederse yine sulh hukuk mahkemesine itirazın iptali ve tahliye davası açmak zorunda kalırsınız.

Sulh hukuk mahkemesine dava açarsanız, harç nıspi olacaktır(yıllık kira bedeli üzerinden).

İcra hukuk mahkemesine açabilmeniz için, önce icra takibi yapacaksınız ve ödenmeyen kira aylıklarının toplamı üzerinden nıspi harç ödeyeceksiniz. İtiraz olursa "itirazın kaldırılması ve tahliye" , itiraz olmazsa "tahliye" davası açarken de maktu harç ödeyeceksiniz.

Bu bilgiler ışığında tercihinizi yapın.