Mesajı Okuyun
Old 05-10-2012, 08:37   #2
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan tomas
Yarg. HGK. 22.5.1963 T., 4/101 E. 53 K.; Yarg 9. HD. 30.3.2004 E. 2004/14102, K. 2004/6564 sayılı kararlarında işçinin işe başlaması gereken tarihten sonra işe devam edememe nedenini dürüstlük kuralları çerçevesinde işverene bildirme uymaması halinde haklı fesih kanuna uygundur demektedir. Burada haklı nedeni işçi ispatlamakla mükelleftir. Fakat dürüstlük kuralı gereği işverenin araştırmasının gerektiği durumlarda, işverenin haklı nedene dayanarak sözleşmeyi feshedemeyeceği kabul olunmaktadır.
1- Dürüstlük kuralı gereği şverenin araştırması gereken durumlar nelerdir?
2- Devamsızlık nedeniyle fesih yapılırken, işverenin araştırma yükümlülüğü nasıl yerine getirilir?
3- Devlet işçisine yapılan fesih ihbarının noter kanalıyla yapılması gerekir mi?
4- 98 günlük makul süre nedir?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Bildiğiniz üzere, eğer işçinin devamsızlığı haklı bir nedene (özüre) dayanmakta ise işveren lehine derhal fesih hakkı doğmaz. Devamsızlığın gerek işverence verilen izne gerekse haklı bir özüre dayanması halinde, bunların devam süresi ile sınırlı olmak koşuluyla iş akdi askıya alınmış olur. Bu süre içinde iş akdinin işverence sona erdirilmesi haksız fesih olur.

Hangi hallerin işe gelmemeyi haklı kıldığı ve işverence araştırma yükümlülüğünün sınırları her olayın kendi özellikleri göz önünde tutularak değerlendirilir. Yargıtay'ca şimdiye kadar özür olarak kabul edilen ve şu an aklıma gelen, işçinin eşinin, çocuğunun, ana babasının hastalanması, yakınlarından birinin ölümü, eşinin doğum yapması gibi nedenler devamsızlık için haklı neden sayılmıştır.

Sorunuzdaki asıl amacın; işverenin araştırma yükümlülüğünün sınırını öğrenmek olduğu görülmektedir. Esasen devamsızlığın haklı nedeninin dürüstlük ve iyiniyet kuralları çerçevesinde işçi tarafından işverene bildirilmesi gerekir. İşçinin bu yükümlülüğe uymaması halinde bu hususu bilemeyecek durumda olan işverenin feshi haklı olacaktır. Bununla beraber, işçiden dürüstlük kuralları gereğince, bu yükümlülüğü yerine getirmesinin beklenemeyeceği (örneğin şu an aklıma gelen bir sebep olarak, işçinin izin dönüşü yolda geçirdiği kaza sebebiyle hastaneye kaldırılması ve işe devam edememesi gibi) hallerde işveren açısından haklı fesih nedeninin oluşmadığı kabul edilmelidir.

Diğer taraftan işverenin bu araştırma yükümlülüğünü yerine getirdiğini ispat açısından işçinin varsa telefonundan, mail adresinden veya posta adresinden iletişim kurulmaya çalışılması, bu iletişim çabasının tanık huzurunda veya tutanak ile delillendirilmesi, işe müracaat formundaki ulaşılamayan hallerde aranacak yakınlarına ilişkin iletişim bilgilerinin değerlendirilmesi gibi farklı araştırma yükümlülüklerinden de bahsedilebilir. Amaç, işçiye ulaşarak işe devamsızlığının gerçek nedenini tespittir. Her yol mübahtır Saygılar.