Mesajı Okuyun
Old 25-09-2012, 10:55   #10
egemen48

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan C_OKYAY

Davalı, kesinleşen kusur durumuna dayansa bile, esasen, davacının kusur durumu, müşterek hayatı, evlilik birliğini temelinden sarsacak derecede veya önemde olmadığından, mahkemece, boşanma davasının reddine karar verilmiştir. İmdi, bu durumda, davayı reddettiren davalının, davacının bu kusur durumuna istinaden yeni bir boşanma davası açması, MK. 2. maddesinde ifadesini bulan ve kamu düzenine ilişkin "dürüstlük, objektif iyiniyet kurallarına" aykırılık teşkil etmez mi?

Öte yandan, şartları oluşmuşsa açılabilen "anlaşmalı boşanma" davaları dışındaki boşanma davaları, " tarafların dava konusu üzerinde serbestçe tasarruf edemeyeceği" kamu düzenine ilişkin davalardır. Hâkim, tarafların iddia ve kabullerine göre değil, bunları da gözönüne alarak vicdani kanaatine göre hüküm verir. Zamanımızdaki "boşanma enflasyonuna" rağmen, düzenleme böyledir. ( İsteyen hemen evlensin, istemeyen de hemen boşansın, ya da evliliğe ne gerek var?); bunlar da ayrı görüş ve uygulamalardır. Elbetteki, hâkim, önceki dava dosyasını ve tarafların gerçek niyetlerini bir daha inceleyecektir.

Saygılarımla...
mahkemenin davayı red etmesi altını çizdiğim nedenlerden kaynaklanmıyor;dava davacının tam kusurlu olması nedeniyle red ediliyor.Bu aynı zamanda davacının kendi kusuruna dayanamasına dayanır.Bu durumda davalının yeni dava açması halinde asla kötüniyetten bahsedilemez.