Mesajı Okuyun
Old 11-09-2012, 18:39   #1
ekrem200

 
Varsayılan GeÇmİŞe DÖnÜk Alinmayan ÖlÜm Ayliklari

Saygıdeğer meslektaşlarım, müvekkilin eşi 1976 yılında vefat etmiş müvekkil halen yaşamaktadır. Geçtiğimiz aylarda SSK eşi için SSK sorgulaması yaptığında 350 gün SSK'sı çıktı ve askerliği de borçlanarak eşi üzerinden maaş almaya başladı. Kendisine geçmişe yönelik aslında hak kazanıp almamış olduğu ölüm aylıklarının tahsil edilebileceğini söylemişler.

Araştırmalarıma göre müracaat tarihinden itibaren talep edebilir. Daha önce müracaat edip de maaş bağlanmamış olsaydı alabilirdi ama etmediği için alamaz gibi bilgilere ulaştım. Tezel'in bir makalesinde 2008 yılının bu gibi durumlarda önemli bir tarih olduğunu 2008 yılına 5 yıl kala eş ölmüşse son beş yılın, eğer daha önce almışsa daha farklı bir hesapla alınabileceğinden bahsetmiş.

Kanunda 5 yıllık zamanaşımından söz edilmiş, eğer haklı bir sebep varsa bu zamanaşımından bahsedilemeyeceğinden bahsetmiş.
Sizce geçen yıl müracaat edip geçen yıl ölüm maaşı alan müvekkil, daha önceki maaşları için talepte bulunabilir mi bulunursa son 5 yıl mı yoksa daha fazla da alabilir mi? ( bir meslektaşımız son beş yılı direk alırım demiş, daha önceki zamanlar için de dava açılacak %90 kazanılır demiş) varsa yargıtay kararı veya bununla ilgili daha önce tecrübesi olan birisi paylaşırsa çok memnun olurum.