Mesajı Okuyun
Old 11-09-2012, 16:14   #14
avmurat

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Mehmet Saim Dikici
Yargıtay çağrılmayan kişi iptal davası açamaz demiyor zaten. Şunu söylüyor: Toplantıya katılamayan ortak iptal davası açabilir. Ancak salt toplantıya davet edilmemiş olması alınan kararların iptal edilmesine tek başına yetmez. Davacı alınan kararların neden kanuna veya ana sözleşmeye ya da dürüstlük kuralına aykırı olduğunu ispatlamak zorundadır. Keza toplantıya davet edilmemesi alınan kararların yoklukla malul olmasına da neden olmaz.

Bu doğru bir yaklaşımdır. Karar, kanuna ana sözleşmeye ve afaki iyiniyet kurallarına aykırı ise zaten karar iptal edilir. Kanuna aykırı değilse, ana sözleşmeye uygunsa, dürüstlük kuralını ihlal etmiyorsa ve toplantı nisaplarına aykırı bir durum yoksa neden iptal edilsin?

Ben de diyorum ki:Alınan kararların, kanuna veya ana sözleşmeye ya da dürüstlük kuralına aykırı olmaması halinde, üyenin toplantıya çağrılmamış, hatta varsayalım kasıtlı olarak çağrılmamış olması durumunda da bir yaptırımı olması gerekirdi.Örneğin, genel kurulda aidatlar belirlenirken, çağrılmayan üyenin söz alarak konuşması belki de beş kişinin daha oyunu değiştiremez mi? Ya da dokuz ortaklı bir kooperatif, her halükarda üç kişiyi hiç çağırmasa ve alınan kararlar da kanuna veya ana sözleşmeye ya da dürüstlük kuralına aykırı olmasa ne olacak?