Mesajı Okuyun
Old 04-09-2012, 11:46   #5
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Selim Balku
Katılıyorum, faiz başlangıç tarihinde tereddüt yoktur. Forum konusunu dağıtmak istemiyorum ama diikat edilmesi gereken başka noktalar olduğu için sormak icap etmektedir.

2008 yılında ödenen kıdem tazminatının mahsubunu nasıl yapacağız?

İşveren daha önceden ödediği kıdem tazminatını yasal faizi ile mahsup etme hakkı var mı?

Birde daha önceden ödemiş olduğu ihbar tazminatı meselesi ayrı bir tereddüt konusu; işveren 2008 zaten ihbar etmiş hatta parasını da ödemiş, işe kabul etmemek ihbar tazminatını ödemeyi gerektiriri mi?

Kolay Gelsin...

... işe başlatılan işçinin boşta geçen süre ve diğer hakları hesaplanır ve daha önce ödenen kıdem tazminatından düşülür. Tazminatların bakiyesi işçiden talep edilir.

... Bence tazminatı faizi ile talep edemez zira işçi temerrüde düşmemiştir. Geçerli sebeple iş akdini feshettiğini söyleyen ve bunun sonuçlarına razı olan işverenin feshinin mahkeme kararı ile geçersiz olduğunun tespit edilmesi halinde işçinin ( kıdem tazminatını iade etmesi gereken borçlunun ) temerrüdü söz konusu olacaktır. Mütemerrit olmayan borçludan asıl alacak faizi talep edilemez düşüncesindeyim.

... İşe kabul etmemek işverenin daha önce ödediği ihbar tazminatını yeniden ödemesini gerektirmez. İhbar tazminatının, kıdem tazminatının ve izin ücretinin (ki bunlar feshe bağlı alacaklar oldukları için) yeniden işe alma talebinin reddi tarihindeki ücrete göre ve kıdem süresinin uzaması nedenleri ile doğabilecek fark alacaklarının ödenmesi talep edilebilir. Saygılar. [/b]