Mesajı Okuyun
Old 04-09-2012, 11:30   #1
zuziao

 
Varsayılan Fazla Mesai-İmzalı Bordro

Değerli meslektaşlarım öncelikle yeni adli yılınızı kutluyor, başarılar diliyorum.

Bir restaurantta aşçı olarak çalışan müvekkilin İşçilik alacaklarından kaynaklanan iş davasında, davalı şirket tarafından müvekkil işçi tarafından imzalanmış ücret hesap pusulaları dosyaya sunulmuştur. Ancak bu ücret hesap pusulaları, işçilere toplu şekilde geriye dönük (3-4 yıllık) olarak, işten çıkarma tehditi altında, içeriğini inceleme fırsatı verilmeden imzalattırılmıştır. İmzalardan sonra da çalışma 1-2 yıl daha devam etmiştir. Tüm çalışma süresi boyunca maaşlar banka üzerinden yatmıştır.
Ücret hesap pusulalarında Her ay 22 saat fazla mesai gösterilmiş, yani günlük 1 saat fazla mesai gösterilmiş, ancak müvekkil günde en az 3 saat fazla mesai yapmıştır.
İşyerinde "yıllık izinler-resmi tatiller" toplanıp kışın toplu olarak kullandırılmaktadır.
İmzalı bordrolarda fazla mesai ücreti gösterilmiş ve işçi ihtirazi kayıtsız bu belgeleri imzalamış ise bordroların kesin kanıt niteliğinde olduğu ve aksinin yazılı delil ile ispatlanması gerektiği şeklindeki Yargıtay uygulaması gözönüne alındığında;
-İşçinin 24 gün yıllık iznini kullandığı, ayda bile 22 saat fazla mesai gösterilmiş olması, (personel izin formu elimizde) ücret hesap pusulasının ezbere yapıldığı, gerçeği yansıtmadığı, gerçekte fazla mesailerin daha fazla olduğu, bu konuda tanıkların dinletilebileceği
-İş yeri çalışma çizelgesinde 9.00-17.00 saatleri arasında çalışıldığına dair, işçiler ve amir tarafından imzalanmış çizelgeler olmasına rağmen işyerinin en az 21.00'e kadar açık olduğu gerçeği gözönüne alındığında,(bu belgede elimizde)
bu iki belge yazılı delil olarak değerlendirilebilir mi ? Yazılı delilden kasıt nedir ?yada bu Yargıtay görüşünün aksine karar ve uygulamadaki son durum hakkında bilgi, karar ve değerli görüşlerinizi rica ediyorum.
Hepinize iyi çalışmalar.