Mesajı Okuyun
Old 03-09-2012, 22:23   #1
Heybe Hukuk

 
Varsayılan Kesinleşen İmar Planına Karşı Yargı Yolu

İl Özel İdaresince X İlçesi, Y Köyü "Köy Yerleşim ve Gelişme Alanı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı" onaylanmış ve yapılan itirazların da yine İl Özel İdaresi'nce reddi ile birlikte bahse konu planlar kesinleşmiştir. Yasal süresi içerisinde iptal davası açmak üzere hazırlıklarına başlanmıştır.

Ancak Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği uyarınca yapılan uygulamada "köy yerleşim alanı" daraltılmış ve daha önce yerleşim alanı içerisinde kalan müvekkillere ait taşınmazlar da yerleşim alanı dışında kalmıştır. Bu taşınmazlar "tarla" vasıflı olup; daha önce muhtarlıkça verilen izne dayanılarak üzerlerine yapılar yapılmıştır. Yapıların elektrik, su abonelikleri dahi bulunmaktadır. Yapıların emlak vergileri dahi yıllardır ödenmiştir. Ancak gelinen durumda yerleşim alanı dışında kalmaları veçhile, yapılar mesnetsiz kalmışlardır ve yakın zamanda haklarında yıkım kararı da verileceği muhakkaktır.

Müvekkiller askı süresi içerisinde işbu planlara itiraz etmiş olmalarına karşın; itirazları red edilmiştir. Red kararının tebellüğünü müteakip "imar planlarının iptali" davası açma sürecindeyim.

Oluşan mağduriyetin davaya sebep olarak gösterileceği düşüncesinde olmama karşın; bu dava ile ilgili bazı tereddütlerim var ve yanıtlayabilecek olan meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.

1/5000-1/25000 ölçekler arası her türlü imar düzenlemelerinde yetki büyükşehir belediyesinde olmasına karşın; 1/5000 ölçeğin altındaki uygulamalarda ilçe belediyelerinin yetkili olduğunu biliyorum. Şu durumda açılacak davada hem ilçe hem de büyükşehir belediyesini mi hasım göstermek doğru olur?

Aynı sebeple mağdur olan 30 dan fazla malik bulunmaktadır. bu davayı her biri için ayrı ayrı açmak mı; yoksa tek bir davada birleştirmek mi daha yerinde olacaktır? Zira bazı taşınmazlar yeni yerleşim alanı sınırının dibinde iken; bazıları bu sınıra oldukça uzak kalmıştır. mesafenin önem arzedeceğini düşündüğümden; mağdurlarla ilgili verilecek kararların birbirini olumsuz etkilemesini istemiyorum.

Böyle bir davada yürütmenin durdurulması istemi ne derece kabul görür?

Sorularım sıralamakla bitecek gibi görünmüyor. Emsaller ile muhatap olan meslektaşlarımın belirteceği her türlü yorum şahsım için büyük önem arzetmekte.. Şimdiden emeklerinize sağlık..