Mesajı Okuyun
Old 03-09-2012, 09:59   #5
Av.Ömer Güntay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan fatih avsar
Herkese merhabalar. Stajyer bir avukat olarak garibime giden bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Eski HUMK ve Yeni HMK'da tarafların 2'şer kere dilekçe verebileceği yer alıyor bildiğiniz gibi. (Tabi diğer yargılama usullerinde değişebiliyor.)Bu dilekçeler Dava dilekçesi- Cevap dilekçesi- Cevaba cevap- ikinci cevap olarak düzenlenmiş.Geçen gün Asliye Hukuk Mahkemesindeki bir dosyayı incelerken şunu gördüm: Taraflar karşılıklı olarak 3' er kere dilekçe vermişler. İlk dilekçelerinde konu kısmına "davaya cevaptır", "cevaba cevaptır" filan yazılmış; fakat sonra 2'şer dilekçe tarafların hızını kesmemiş ve "karşı tarafın şu tarihli dilekçesine cevabımızdır" şeklinde devam etmiştir Ve edindiğim izlenime göre bir kaç kere daha karşılıklı yazışacaklar
Uygulamada çok sık rastlanan bir durum mudur bilemiyorum henüz yeni bir stajyer olduğum için. Fakat bu durum benim garibime gitti sayın meslektaşlarım. Bu işin bir sonu olmalı değil mi Hakimin "durun yahu dilekçeler aşaması bitmiş ön incelemeye geçelim" demesi gerekmez mi?

Sayın Meslektaşım,

Dilekçeler aşamasının tamamlanması ve tahkikata geçildiğinin taraflara bildirilmesinden sonra da taraflar yasada öngörülenler dışında dosyaya dilekçe sunabilirler.

Buna "yazılı beyan dilekçesi" denilmektedir. Taraflar tahkikat aşamasında dosyaya gelen tezkere cevapları olsun, bilirkişi raporu olsun, deliller toplandıktan sonra dosyanın aldığı son aşamaya göre hüküm öncesi dosyanın esası hakkında olsun yazılı beyan dilekçesi verebilirler.

Bu şekilde, sözlü yargılamada mahkeme (hâkim) nezdinde tam ve ayrıntılı olarak ifade edemedikleri hususları pekiştirmek amacı güderler.

Hâkim bu gibi durumlarda bazen tarafların dosyayı kabarttığından sitem edebilir ama dilekçe vermeyi engelleyici bir yasal düzenleme de bulunmadığından bir garabet yoktur.