Mesajı Okuyun
Old 01-09-2012, 19:33   #3
Av.Bülent Özkan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Bülent Özkan
Harçlar Kanunu madde 16: Değer ölçüsüne göre harca tabi işlemlere (1) sayılı tarifede yazılı değerler esastır.

Mal rejimi tasfiyesi davası açılırken dava değerinin binde 59.4’ünün ¼’ü yani dava değerinin (binde 14,85’i peşin alınır)

Harçlar Kanunu Madde 22: Dâvadan feragat veya dâvayı kabul veya sulh muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilâm harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır.

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi
Madde 6: Anlaşmazlık, davanın konusuz kalması, feragat, kabul ve sulh nedenleriyle; delillerin toplanmasına ilişkin ara kararı gereğinin yerine getirilmesinden önce giderilirse, Tarife hükümleriyle belirlenen ücretlerin yarısına, karar gereğinin yerine getirilmesinden sonra giderilirse tamamına hükmolunur.


Dolayısı ile ilk celsede dava kabul edilse dahi kabul eden taraf dava değerine göre alınması gerekli nisbi harcın yarısını ödemek zorunda kalacaktır. Aynı şekilde yukarıdaki maddeye göre karşı taraf lehine vekalet ücretine hükmedilir.

Davalı tarafın mahkeme masrafları ve vekalet ücretinden sorumlu olmamasını sağlayacak yöntem vardır.

DAVACI MASRAF VE VEKALET ÜCRETİ TALEBİ OLMADIĞINI YAZILI OLARAK VEYA DURUŞMADA SÖZLÜ OLARAK TUTANAĞA GEÇİRTİR İSE…

Not: Harçlar Kanunu 1 sayılı tarifenin 1. fıkrasısı maktu harç başlıklı 2. bendine göre DAVANIN REDDİ HALİNDE KARAR İLAM HARCI MAKTU ALINIR. Yani olayınızda davacı taraf davadan feragat eder, (anlaşıp ikna etmeniz gerekir) ve siz de karşı taraftan mahkeme masrafı veya vekalet ücreti istemediğinizi yazılı olarak veya duruşmada tutanağa geçirterek ifade ederseniz karşı taraf sadece maktu karar ilam harcı öder, siz hiçbir şey ödemezsiniz.)