Mesajı Okuyun
Old 29-08-2012, 09:52   #5
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Faturaya itiraz süresinin hukuki niteliğinin hak düşürücü süre olduğu hususu, gerek sürenin hak düşürücü sürelerin karakteristik özelliği itibariyle kısa olmasından gerekse süre geçtikten sonra yapılan itirazın fatura içeriğinin doğruluğu anlamında "karine" oluşturmaya engel olmaması (yani karşı tarafça ileri sürülmedikçe fatura içeriğinin kesinleşmeyeceğine dair aksi yönde bir yaklaşımın olmaması) ile ortadadır.

TTK.6. maddede kanunda yer alan "zamanaşımı" sürelerinin emredici mahiyette olduğu ve değiştirilemeyeceğine yönelik açık vurgu olmakla beraber, hak düşürücü süreler için böyle bir açık hüküm yoktur. Ancak kıyasen hak düşürücü sürelere de TTK.6. maddenin uygulanabileceğine dair Sayın Güntay'ın görüşüne katılıyorum. Esasen zamanaşımı sürelerinin değiştirilemeyeceğine ilişkin genel prensip Borçlar kanunundaki süreler bakımından da aynıdır. (TBK.148)

Hal böyle olsa da, itiraz süresinin geçmiş olması durumunda bile sadece fatura içeriğinin aksi ispat edilene kadar doğru sayılacağı (karine), karşı tarafça fatura içeriğinin (karinenin) doğru olmadığının uygun yazılı delillerle her zaman ispatlanabileceğini hatırda tutmak gerekir.