Mesajı Okuyun
Old 17-08-2012, 12:41   #3
Matrix

 
Varsayılan

Kooperatif üyeleri, Kooperatifi Genel kurulunu yeter sayı ile toplantıya çağırabilir.( Olağanüstü toplantı / Dört ortaktan az olmamak kaydıyla ortak sayısının en az onda birinin isteği üzerine, genel kurul toplantıya çağrılır.) Buna göre yeter sayıda üye toplayabilirseniz, genel kurulda gündeme almak kaydıyla ,sorunlarınıza çözüm getirebilirsiniz, diye düşünüyorum... Dört ortak dan az olmamak şartıyla ortak sayısının en az onda birinin isteği yani azınlık kararı ile genel kurul toplantıya çağrılacaksa aşağıdaki yolun izlenmesi gerekmektedir.
Öncelikle ortak sayısının bilinmesi gerekmektedir. Ortak sayısı da kooperatifin kayıtlarında genel kurula katılma hakkına sahip ortakların sayısıdır. Ortaklar Pay Defteri veya Yevmiye Defterinden durum ortaya çıkartılabilir. Yeter sayı bulunduktan sonra noterden yönetim kuruluna genel kurulu toplantıya çağırması için ihtar gönderilir. Yönetim kurulu bu isteği en az on gün içinde yerine getirmezse istek sahiplerinin yazılı başvurusu üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı genel kurulu toplantıya çağırabilir. Eğer Sanayi ve Ticaret Bakanlığı genel kurulu toplantıya bu başvuruya rağmen çağırmıyor veya yazıya olumsuz cevap veriyorsa. Böylece azınlığın kooperatifin merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine başvurma hakkı doğmaktadır. Azınlık mahkemeden genel kurulu toplantıya çağırma yetkisini alabilmektedir. Yukarıda sıraladığımız yol izlenmeden ve de ret cevaplan alınmadan mahkemeye başvurulması mümkün değildir. Gündeme bağlılık esastır. Bunun bazı istisnaları da vardır. Kooperatife kayıtlı ortakların en az onda birinin gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce yazılı olarak genel kurul başkanlığına baş vurmaları halinde genel kurula katılanların yarıdan bir fazlasının kabulü ile aşağıdaki hususlar gündeme alınabilir :
1- Hesap Tetkik Komisyonunun seçilmesi,
2- Bilanço incelemesinin ve ibranın geriye bırakılması,
3- Çıkan veya çıkarılan ortaklar hakkında karar alınması,
4- Genel kurulun yeni bir toplantıya çağrılması,
5- Kanun, ana sözleşme ve iyi niyet esasları ile Genel Kurul kararlarına aykırı olduğu ileri sürülen Yönetim Kurulu kararlarının iptali,
6- Yönetim Kurulu Üyeleri ile Denetçilerin azli ve yerlerine yenilerinin seçilmesi gibi;
Dörtten az olmamak üzere ortakların en az onda biri tarafından genel kurul toplantısından en az 20 gün önce yazılı olarak bildirilecek hususların gündeme konulması zorunludur.
Eğer usulsüzlük olduğu hususunda bir şüphe hasıl olmuş ise,hesapları tetkik edebilir ve C.Savcılığı'na suç duyurusunda bulunabilirsiniz... Genel kurul toplantısında alınacak bir karar ile kooperatif yönetimine karşı tazminat davası açmak da mümkündür... Kolay gelsin.