Mesajı Okuyun
Old 17-08-2012, 12:26   #2
İlhan_ERDEN

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.aybeg
müvekkilin alacaklı olduğu bir dosyada bir noterlikçe müvekkil adına başka bir şahsa temlik edildiğinden bahisle yeni temlik adına icra dosyasına gelerek bütün hacizleri fek ediyor,Yalnız müvekkilim hiçbir şekilde bu noterdeki işlemi yapan kişi değil.Noteri aradım gelen belgelere göre işlemi yapma yetkisini gördüm ve yaptım diyor.Meblağ çok büyük ve hacizler fek edilmiş durumda.Tazmin durumu nasıl olur acaba? Yardımlarınız için herkese teşekkür ederim.


Yargıtay 4. H.D. 2009/7021 E. 2010/1034 K. 09.02.2010 Tarih: "...Noterlik Yasası'nın 162. maddesine göre noterlerin sorumluluğu kusursuz sorumluluktur. Kusursuz sorumlulukta, üçüncü kişinin ağır kusuru ile illiyet bağı kesileceğinden sorumluluk ortadan kalkar.
Somut olayda, sahte motorlu araç tescil belgesi ve sahte nüfus kimlik belgesi kullanılarak noterde satış işlemi yapılmıştır. Bu belgelerin aldatma yeteneğinin bulunması durumunda, 3. kişinin suç oluşturan bu eylemi nedensellik bağını keseceğinden, işlemi yapan noter kusursuz olarak da sorumlu tutulamaz.

Dosyadaki kanıtlardan Motorlu Araç Tescil Belgesi'nin aldatma yeteneği bulunduğu belirlenmiştir. Ne var ki, sahte nüfus kimlik belgesinin de aldatma yeteneği bulunup bulunmadığı konusunda bir inceleme yapılmamıştır.

Yerel mahkemece yapılacak iş, nüfus kimlik belgesinin de aldatma yeteneği olup olmadığı belirlenerek, aldatma yeteneği varsa dava reddedilmeli, aksi halde nüfus kimlik belgesindeki mühür eksikliğinin davacı tarafından da görülüp anlaşılabileceği ve davacının bu konudaki savsamasının onun bölüşük kusurunu oluşturacağı gözönüne alınarak, belirlenecek tazminat tutarından Borçlar Yasası'nın 44. maddesi gereğince uygun bir indirim yapılmalıdır..."


Ayrıca ;

http://www.turkhukuksitesi.com/showt...5200&highlight

www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=59754&highlight