Mesajı Okuyun
Old 13-08-2012, 11:03   #4
emi_shn

 
Mutlu

Alıntı:
Yazan Av.özlemce
cevabınız için çok çok teşekkür ederim gerçekten çok işime yaradı.veraset ilamı için dava açtım,kararı alır almaz izaleyi şuyu dava dosyasına ekleyip davaya katılma talebinde bulunacağım.benim tek sıkıntım arsayı alan müteahhitin de davacılar arasında yer alması.aslında gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile müetahhit dairelerin yüzde 62sini almış kalan yüzde 38i de 12 paydaşa bölüştürmüşler.kimin hangi daireyi alacağıda sözleşmenin ekindeki krokiden belli ama sanırım ölen bir paydaşın mirasçıları sorun çıkardığı için bu davayı açmak istemişler.benim müvekkillerim ise arsanın satılmasını istemiyorlar sonuçta icrada malumunuz çok ucuza gitme ihtimali var.o yüzden biz arsanın satılması yerine paylaştırma istiyoruz. inşaatı yapan müteahhit yani ortaklar kendi aralarında yaptırmıyor.dediğiniz davayı yinede açabilir miyim? yada mahkemeden o sorun çıkaran murislerin ve belediyenin paylarını almayı talep edebilir miyiz?sanırım o sorun çıkaran paydaşların paylarını biz satın alırsak sorun da ortadan kalkmış olur. ilk kez gayrimenkule ilişkin bir dava aldığım için gerçekten çok temkinli hareket ediyorum.ayrıca müvekkiller akrabam.o yüzden akrabalara mahcup olma iç güdüsü bütün benliğimi sarmış durumda zaman ayırıp da bana cevap yazdığınız için tekrar teşekkür ederim iyi çalışmalar
Sayın meslektaşım;
İzaleyi şüyu davalarında genellikle talepte zaten önce taksim mümkün olmazsa satış talepli dava açılır,davacı da büyük ihtimalle bu şekilde dava açmıştır. Yani yapılacak keşif esnasında taksimin mümkün olup olmadığına bakılır,taksim mümkünse taksim değilse satış yapılır.Keşif neticesi verilecek rapora bu anlamda itiraz hakkınız da mevcut.
Muhdesatın aidiyetinin tespiti davasında binanın mülkiyetinin davayı açan paydaşa ait olduğunun tespiti için dava açılır ve paylaştırma neticesinde bu değer miktarı davayı açan paydaşa verilir.Siz de bence izaleyi şüyu davasında size düşen daireyi belirterek bu dairenin değerinin müvekkillerinize ait olması gerektiğini paylaştırmada buna göre işlem yapılmasını istediğinizi belirtin.Zaten bu durumda mülkiyetin tespiti davası açılması gerektiği kanaatine varırsa hakim size davayı açmanız için süre verecektir.
Diğer paydaşların paylarını almak için mahkemeden talepte bulunamazsınız. Harici olarak diğer paydaşlarla anlaşırsanız ancak o şekilde olur.
Rica ederim,teşekkür için alttaki teşekkür kutucuğuna tıklarsanız yeterli olur