Mesajı Okuyun
Old 10-08-2012, 23:04   #6
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan selcukkarabeniz
imar planı olmayan bir yerde yapı ruhsatı alınamayacaktır.Bı nedenle TCK 184 ün uygulanamayacağı kanaatindeyim.
TCK'nın 184.maddesinin uygulanması için imar planı olup olmadığına bakılmaz. Ruhsat alınamayacak yere bina yapmak da imar kirliliğidir ve bu nedenle TCK 184 uygulanır. Yeter ki mücavir alanda olmasın, belediye sınırı içinde olsun.
Alıntı:
BU nedenle hem 42 hemde TCK 184 uyarınca ceza verilebilir diye düşünüyorum.

Kabahatler Kanunu'nun 15.maddesi 3.bendine göre: (3) Bir fiil hem kabahat hem de suç olarak tanımlanmış ise, sadece suçtan dolayı yaptırım uygulanabilir. Ancak, suçtan dolayı yaptırım uygulanamayan hallerde kabahat dolayısıyla yaptırım uygulanır.

Soruda ise mücavir alan söz konusu olduğundan sadece idari para cezası uygulanabilir. Mücavir alandaki imara aykırılıklar TCK 184 kapsamında değildir.
Alıntı:
bu konuda aydınlatıcı emsal bir kararınız var mıdır.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 184. maddesi ile imar kirliliğine neden olma suçu düzenlenirken de yasa koyucu tarafından bilinçli olarak “belediye sınırı” kavramı kullanılarak, maddenin 4. fıkrasında, suçla ilgili bu düzenlemenin 3. fıkra hariç, “ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde” uygulanacağı açıklanmış ve böylece, imar uygulaması bakımından belediye sınırı dışında ve fakat belediyenin ruhsatlandırma yetkisi içerisinde kalan mücavir alanlardaki bina ve yapılarla ilgili olarak belediyelerin İmar Kanununun 32 ve 42. maddelerindeki, ruhsatsız veya ruhsata aykırı bina yapımına ilişkin inşaatı durdurup mühürleme, imar planına veya ruhsata uygun hale getirilmezse yıkma ve idari para cezası uygulama şeklindeki idari yaptırımlar geçerli olmakla birlikte, yasa koyucunun yalnızca belediye sınırları veya özel imar rejimine tabi yerler içerisindeki ruhsatsız veya ruhsata aykırı bina yapılması eylemlerini suç olarak düzenlediğinin anlaşılmasına ve mücavir alandaki kendi taşınmazı üzerinde ruhsatsız bina yapma eyleminin TCY’nın 184/1. maddesindeki suçu oluşturmayacağının anlaşılmasına karşın, incelenen dosyada suça konu yerin özel imar rejimine tabi yerlerden olup olmadığı araştırılmadan, eksik inceleme ile beraat kararı verilmesi, kanunu aykırıdır,(4.CD 06.06.2011 tarihli ve Esas No:2009/8724 Karar No:2011/7697)

Saygılarımla