Mesajı Okuyun
Old 07-08-2012, 00:47   #1
Serif YILMAZ

 
Varsayılan Türk Vatandaşlığından Çıkış Belgesinin Verilmemesi

Arkadaşlar merhaba,
Çok sık rastlanmayan ancak Almanya ve Avusturya gibi çifte vatandaşlığı kabul etmeyen ülkelerin vatandaşlığına geçmek istendiğinde Türk vatandaşlığından çıkış şartı öne sürüldüğünden, bir sebeple Türk vatandaşlığından çıkış belgesinin verilmemesi nedeniyle mağdur olan vatandaşların durumu ile ilgili bir sorum olacak.
Müvekkilim 1973 doğumlu. Askerliğini muntazaman 1111 sayılı Askerlik Kanunun 35/G maddesi gereğince her iki yılda bir tecil yaptırıyor. En son tecili kanun gereğince 38 yaşını doldurduğu 2011 yılının 31 Aralık gününe kadar yapılıyor. Kendisi 2011 yılında Alman vatandaşlığına ailecek girmek istiyor. Bu nedenle Alman makamlarına başvuruyor ve şartları oluştuğundan Alman makamı kendisine ''Alman vatandaşlığına giriş garanti belgesi'' veriliyor ve Türk vatandaşlığından çıkış belgesi getirmesini istiyor. Konsolosluğuna 5901 sayılı Kanunun 25.maddesi gereğince Türk vatandaşlığından çıkış için ailecek başvuruyor ve kendisine ve ailesine ''Türk Vatandaşlığından Çıkış İzin Belgesi'' 28.12.2011 tarihinde veriliyor ve kendilerinden ''Alman Vatandaşlığına Giriş Belgesi- Einburgerungsurkunde'' getirmesi isteniyor. Ancak bunun için 3 günlük bir süresi bulunuyor. Ancak bu belgenin Alman makamlarından alınması kendi iradesi dışında en az 6 hafta sürmekte. Nihayetinde müvekkilim belgeyi ancak Haziran'2012'de alabiliyor ve ''Türk Vatandaşlığından Çıkış İzin Belgesi'' almak üzere konsolosluğa başvuruyor.
Ailesine bu belge verilmesine rağmen müvekkilime şifahi olarak askerlik tecilinin 38 yaşını doldurduğundan mümkün olmadığını ve yoklama kaçağı durumuna düştüğünden bu belgeyi vermeyeceklerini söylerler.
Yani müvekkilim bu belgeyi almadığından, Türk vatandaşlığından çıkamıyor, Türk vatandaşlığından çıkamadığından da Alman vatandaşlığına geçemiyor. Oysa daha önce Alman vatandaşlığına girenlere yani çifte vatandaş olanlara bu belge anında verilebiliyor.
Netice olarak;
1- Hukuka ve hakkaniyete aykırı olan bu işlem hakkında hangi tür bir dava açmalıyım?
2- Bu davayı (davalı İçişleri Bakanlığı) Danıştay'a mı yoksa İdare mahkemesine mi açmalıyım?
3- Yürütmeyi durdurma kararı alabilir miyiz?
4- Askerlik durumu ile ilgili hangi yolu takip etmeliyiz?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim....