Mesajı Okuyun
Old 05-08-2012, 23:35   #9
Av. SEZGİ SARISALTIK

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Armağan Konyalı

İdari işlemden doğan tam yargı davalarında idareye başvuru koşulu bulunmamaktadır. (İYUK 12)
İdari eylemlerden hakları ihlal edilmiş olanların idari dava açmadan önce, ilgili idareye başvurarak haklarının yerine getirilmesini istemeleri gereklidir. (İYUK 13)

Bence sorudaki olayda dava idari işlemden doğmaktadır. Bu nedenle idareye başvurmak zorunlu değildir. İdareye başvurmak İYUK 11.maddesine göre mümkündür ama boşuna zaman kaybı olacağından tavsiye edilmez.

''Dosyanın ilgili idareye gönderilmesi'' durumu sorudaki olayda yoksa da olsa bile avukatlık ücretine hükmedilmez diye düşünüyorum:

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi
Danıştay’da, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde, bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinde görülen dava ve işlerde ücret
MADDE 14 – (2) Şu kadar ki, dilekçelerin görevli mercie gönderilmesine veya dilekçenin reddine karar verilmesi durumunda avukatlık ücretine hükmolunmaz.
sayın konyalı. elbette ki idari işlemden doğan tam yargı davalarında başvuru koşulu aranmaz. ancak idare mahkemelerinde bu sorunla karşılaştığım için bu şekilde belirttim. yani yerel mahkemeler bu durumu yanlış algılayarak her tam yargı davasında ön koşulu arayabiliyor. bu sebeple işi garantiye almakta fayda var diye bu şekilde belirtiyorum.
avukatlık ücreti meselesinde de bu sorunla karşılaştık. temyiz ettik fakat, mahkeme dosyadan el çektim ve yeniden dava açacağın için buna hükmettik diyor. temkinli olmakta fayda var. iyi çalışmalar