Mesajı Okuyun
Old 02-08-2012, 10:32   #2
özfn_34

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.n.e.barut
Herkese iyi çalışmalar.
Müvekkil Hollanda'da evlenmiş ve Hollanda yasalarına göre orada boşanmıştır. Ardan çokça süre geçmiş, burada evlenme niyetine girince şimdi acil bir çare arıyor.
Tenfiz davası mı yoksa anlaşmalı boşanma davası mı açacağım karar veremiyorum. Çekincelerim şunlar: Anlaşmalı boşanma davası açılır ve Hollanda'daki bayan buradan bir vekil tayin ederse hakim anlaşmalı boşanma hususundaki iradesini dinlemek üzere tarafları bizzat hazır isteyecek midir? Bayan Hollanda'da olduğundan bu bir sıkıntı.
Tenfiz davası açılacak olursa Hollanda'daki bayan buradan bir vekil tayin ederse dava dilekçesini asile değil de bu vekile tebliğ ettirebilir miyiz?Yoksa dava dilekçesi davalı asile tebliğ edildikten sonra mı vekil davaya katılabilir?
Saygılarımla.

Merhaba,

Anlaşmalı boşanma davası açacak olursanız Medeni Kanun gereği tarafların duruşma esnasında hazır bulunması ve bizzat dinlenmesi gerekeceğinden ve elinizde bir ilam da mevcutken bu yola başvurmanızı tavsiye etmem.

Bence en sağlıklısı tenfiz yoluna gitmeniz olacaktır. Bu durumda da 2675 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkındaki Kanunun 55/1 maddesine göre dilekçenin karşı tarafa tebliğ edilmesi gerektiğinden, vekile tebliğ edilemeyeceğini düşünüyorum. Aşağıdaki karar da bu doğrultudadır:

Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin : 25.03.200 tarihli ve E.2008/18049, K. 2009/5516sayılı kararına göre:

"...Bu hükme göre, tanıma talebinin incelenmesi ve karara bağlanması tenfizdeki usule tabi olduğundan, tanıma talebini içeren dilekçenin, anılan Kanunun 39 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan hükme uygun olarak duruşma günüyle birlikte davalıya tebliğ EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR."