Mesajı Okuyun
Old 01-08-2012, 12:56   #6
Av.Selim Balku

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. İbrahim YİĞİT
Sayın feyzaday;

Sayın Ekici'nin müsaadesi ile, kendisinin cevabını yanlış anlama ihtimalinize nazaran şunu belirtmek isterim; bildirim süreleri içinde tarafların borçları devam eder. Yani daha önce süreli fesih hakkının kullanılmış olması, bildirim süresi içinde koşulları varsa daha sonra haklı nedenle fesih hakkının kullanılmasına engel olmaz.

Somut olayda bildirim süresi içinde işçi devamsızlık yapmış, hakkında tutanak tutulmuş ve bilgi verilerek sebebi sorulmuş ise, ya da yargılama sırasında dinlenecek tutanak tanıklarının tutarlı ve çelişkisiz beyanları ile işçinin bildirim süresi içinde "istenmediğim yerde durmam" ifadesi ile işyerinden ayrılarak gitmiş ise 25. madde gereği haklı fesih hakkına dayanabilir, kıdem ve ihbar tazminatı ödemeyebilirsiniz. İşveren rızaen ödemek istiyorsa o başka

Sayın Yiğit, uygulamada tartışma konusu olan ve henüz yerleşik bir hal almamış bir tartışmayı açmışsınız. Bu konu yıllardır benimde kafamı karşıtırdığı için görüşlerimi aktarmak istiyorum.

İhbar önelinde çalışma, işçinin hakkı mıdır? Yoksa ödevi mi?

İşçi, ihbar önelinin bitimin beklemeden, istifa etmesi, işten ayrılması, çalışmaması bence hak olmalı. Bu hakkı kullanırken ihbar tazminatından da bir anlamda vazgeçmiş sayılmaktadır.

İşveren açısından da baktığımızda, ihbar öneli süresi içerisinde, işçiden çalışmasını beklemek de bir haktır, ancak kendisinin bu hakkı, işçinin bir ödevi olarak nitelendirmemek gerekir.

Bu nokta da ince bir çizgi vardır, işçi bu süre esnasında "ben çalışmıyorum dediğinde" hizmet akdini işçinin feshettiği kabul edilmelidir. Bu beyana karşılık işe gelmemesi "devamsızlık" olarak nitelendirilmemesi gerekir.

İşveren ihbar süresi içerisinde işçiden çalışmasını beklemekte bir haktır; ancak bu hakkın gerçekleşmemesi sadece işverene ihbar tazminatı vermemesi gibi menfaat sağlamalıdır. Eş söylem ile, işveren hizmet akdini fesih beyanı bugün veriyor, fesih 4 hafta sonra hüküm ifade ediyorsa, işçi ben ihbar öneli beklemeden ayrılmak istiyorum, diyebilme hakkına sahip olmalıdır.

Peki sonuç itibari ile işçinin aslında fesih beyanı haklı bir gerekçeye dayanıyor mu? Ya da işveren fesih iradesini gösterdikten sonra ki işçinin feshi haklı bir fesih midir? (SEN BENİ KOVAMAZSIN BEN İSTİFA EDİYORUM!)

Bence haklı bir fesihtir. Bu da ayrı bir tartışma konusu...