Mesajı Okuyun
Old 30-07-2012, 10:41   #12
Admin

 
Varsayılan

Ne, ne zaman teamül olur, onunla ilgili kesin kriterler bulmak güç. Somut olaya göre her olayda farklı bir sonuca varılabilir. (Bu arada ben "teamül olabilir" dedim, ama "ticari teamül" demedim, benim kastım kira ödeme gününün BK kapsamında teamül olmasıydı)

Öte yandan asıl sorununuzun ne olduğunu da tam çözemedim. Fatura kesmekten vazgeçmek mi istiyorsunuz, yoksa ödemelerin zamanında yapılmasını mı? Fatura kesmeye bir itirazınız yok da ödemelerin zamanında yapılmasını istiyorsanız, yukarıda da belirttiğim gibi faturayı önceden kesip ödeme yapılması gereken tarihten önce ellerine ulaştırmanız sorunuzunu çözer.

Bundan böyle fatura kesilmesi söz konusu olmadan kira ödenmesini istiyorsanız, onun için de muhataba bir ihtar keşide edip "Eylül 2012'den itibaren tarafınızdan fatura kesilmeyeceğini, kiranın X banka hesabına sözleşme gereğince ayın 10.gününe kadar yatırılmasını, aksi takdirde icra takibi yapılacağını" ihtar edebilirsiniz. BK kapsamında bu ihtarın her iki taraf için de bağlayıcı olduğu ve uyulmazsa temerrüt oluşacağı düşüncesindeyim.

Öte yandan benim arz ettiğim nokta BK çerçevesinde kira ilişkisinin yorumlanmasına yönelik olup, TK kapsamında değildir! Bir diğer deyişle ticaret hukuku yönünden ticari bir ilişkinin tarafları olarak hukuken fatura kesme yükümlülüğünüz vs. varsa onu ben bilemiyorum, o ayrı bir tartışma konusu. Ben sadece borçlar hukukuna göre aranızdaki kira ilişkisini yorumladım ki, olay icra takibi sonucu İcra Mahkemesi önüne gelirse sınırlı yetkili Mercii'nin yorumu da kuvvetle muhtemel sırf bu açıdan olacaktır.