Mesajı Okuyun
Old 26-07-2012, 10:59   #1
MAHMUT SEÇGİN

 
Varsayılan Yapim İŞlerİ SÖzleŞmesİnİn Tek Tarafli Feshİ

Müvekkil yüklenici ile idare arasında akdedilen sözleşme kapsamında, müvekkil işi sözleşme ve şartnameler kapsamında yerine getirmiş, iş; yapı denetim ve geçici kabul komisynu incelemelerinden geçmiş, bazı eksikliklerin varlığı tespit edilmiş, eksikliklerin tamamlanması için müvekkil yükleniciye süre verilmiş, verilen süre zarfında müvekkil eksiklikleri gidermiş, ancak idare ilk muayenede tespit etmediği başkaca eksikliklerin de var olduğunu ileri sürerek geçici kabulü yapmaktan kaçınmış ve müvekkil yükleniciyi zor duruma düşürmüştür. Gelinen nokta itibariyle taraflar arası sözleşmenin uygulanmasından doğan uyuşmazlık ortaya çıkmıştır.

Kamu ihale Kanunu kapsamında akdedilen Yapım İşleri Sözleşmesi halen geçerliliğini korurken taraflar arası çıkan bu uyuşmazlık noktasında konu yargıya intikal etmiştir.

DAva da, idare işin tamamlanmadığını yüklenici de tamamlandığını ileri sürmektedir.

Taraflar arası gelinen bu nokta da, artık sözleşmenin uygulamasındandoğan bu çekişmeyi çözüme bağlamak ve işi gereği gibi tasfiye etmek Mahkemelerinin yetkisindeyken, idare sözleşmesi tek taraflı feshetmekte ve kesin teminatı irat kaydetmek istemektedir.

henüz, idarenin feshi için şartların oluşup oluşmadığı tartışma konusu iken davadan bağımsız olarak sözleşmeye dayanarak fesih gerçekleştirmesi doğru mudur?
İdarenin bu feshini engelleyecek bir yol var mıdır?
Yoksa, fesih gerçekleşir kesin teminat irat kayededilir ancak dava sonunda yüklenici haklı çıkarsa haksız fesihten doğan zararların tazmini mi istenebilir.? Hepinize şimdiden teşekkür ediyorum. ACİL olarak yanıtlarsanız çok sevinirim.