Mesajı Okuyun
Old 23-07-2012, 23:34   #1
tiryakim

 
Olumlu Yeni Türk Ticaret Kanunu - Ticareti Terk Suçu

Merhabalar Değerli Meslektaşlarım;

Alıntı:

T.C. YARGITAY
16.Hukuk Dairesi
Esas: 2009/9536
Karar: 2010/688
Karar Tarihi: 08.02.2010
KANUNDA SAYILAN KOLEKTİF KOMANDİT ANONİM LİMİTED VE KOOPERATİF ŞİRKETLERİNİN MÜDÜR VEYA YETKİLİLERİ İÇİN TİCARETİ TERK SUÇUNUN İŞLENMESİNİN MÜMKÜN OLMADIĞI

ÖZET: Somut olaya dönüldüğünde, İcra ve İflas Kanunu'nun 44. maddesi ile getirilen mal beyanında bulunma yükümlülüğü bulunduğunu söylemek kanunu zorlama olacaktır. Türk Ticaret Kanununda sayılan kolektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerinin müdür veya yetkilileri için İcra ve İflas Kanunu'nun 337/a maddesinde yaptırıma bağlanan ticareti terk suçunun işlenmesi mümkün değildir.


Eski Türk Ticaret Kanununda sayılan kolektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerinin müdür veya yetkilileri için İcra ve İflas Kanunu'nun 337/a maddesinde yaptırıma bağlanan ticareti terk suçunun işlenmesi mümkün değildir denmektedir.

Peki; Yeni Türk Ticaret Kanununda Türk Ticaret Kanununda kolektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerinin müdür veya yetkilileri için İcra ve İflas Kanunu'nun 337/a maddesinde yaptırıma bağlanan ticareti terk suçunun işlenmesi mümkünmüdür ? Değerli Görüşleriniz Paylaşırsanız sevinirim.

Ayrıca;

Alıntı:
T.C. YARGITAY
16.Hukuk Dairesi
Esas: 2011/934
Karar: 2011/6408
Karar Tarihi: 24.10.2011
 
MAL BEYANINDA BULUNMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN GERÇEK KİŞİ TACİRLERE YÖNELİK OLDUĞU VE TİCARET ŞİRKETLERİNİ KAPSAMADIĞI - ŞİRKET MÜDÜR VEYA YETKİLİLERİNİN TİCARETİ TERK SUÇUNU İŞLEMELERİNİN MÜMKÜN OLMADIĞI
ÖZET: Türk Ticaret Kanunu’nun 136. maddesinde sayılan ticaret şirketlerinde ticaretin terki söz konusu olmayıp, ortaklık ilişkisinin sona erdirilmesi nedeniyle İcra ve İflas Kanunu’nun 44. maddesi ile getirilen mal beyanında bulunma yükümlülüğünün, gerçek kişi tacirlere yönelik olduğu, yukarıda sayılan ticaret şirketlerini kapsamadığı, eş anlatımla ticaret şirketlerinin müdür veya yetkililerinin İcra ve İflas Kanunu’nun 337/a maddesinde yaptırıma bağlanan ticareti terk suçunu işlemeleri yasal olarak mümkün olmadığı kabul edilmelidir. Hal böyle olunca sanığın beraati yerine mahkumiyetine karar verilmesi yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.

Eski Türk Ticaret Kanunu’nun 136. maddesinde sayılan ticaret şirketlerinde ticaretin terki söz konusu olmayıp, ortaklık ilişkisinin sona erdirilmesi nedeniyle İcra ve İflas Kanunu’nun 44. maddesi ile getirilen mal beyanında bulunma yükümlülüğünün, gerçek kişi tacirlere yönelik olduğu, yukarıda sayılan ticaret şirketlerini kapsamadığı, eş anlatımla ticaret şirketlerinin müdür veya yetkililerinin İcra ve İflas Kanunu’nun 337/a maddesinde yaptırıma bağlanan ticareti terk suçunu işlemeleri yasal olarak mümkün olmadığı kabul edilmelidir.

Peki Yeni Türk Ticaret Kanununda ticaret sirketlerinin müdür veya yetkilileri İİK 337/a maddesinde yaptırıma bağlanan Ticareti Terk Suçunu İşlemeleri mümkünmüdür? Değerli Görüşleriniz Paylaşırsanız sevinirim.

Teşekkürler...