Mesajı Okuyun
Old 05-07-2012, 09:13   #4
Avukat Hakan Eren

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan denizizm
teşekkürler yanıtınız için bu tür davalarda alıcı olan akraba (borçlardan heberdar olduğu karine kabul edilip )cezalandırılıyor mu bir nevi ben onu anlamaya çalışıyorum .aslında çünkü dediğiniz gibi gerçek satış dahi olsa dava kabul mü ediliyor ?

Sayın meslektaşım,

"Cezalandırma" değil ama yasa, "bağışlamaları" iptale tabi kılıyor.

Bağışlama olmayan bazı işlemleri ise "bağışlama sayıyor"




İVAZSIZ TASARRUFLARIN BUTLANI
MADDE 278 - (Değişik: 538 - 18.2.1965 / m.114) Mûtat hediyeler müstesna olmak üzere, hacizden veya haczedilecek mal bulunmaması sebebiyle acizden yahut iflâsın açılmasından haczin veya aciz vesikası verilmesinin sebebi olan yahut masaya kabul olunan alacaklardan en eskisinin tesis edilmiş olduğu tarihe kadar geriye doğru olan müddet içinde yapılan bütün bağışlamalar ve ivazsız tasarruflar batıldır.
Ancak, bu müddet haciz veya aciz yahut iflâstan evvelki iki seneyi geçemez.
Aşağıdaki tasarruflar bağışlama gibidir.
1. (Değişik: 3494 - 9.11.1988 / m.53) Karı ve koca ile usul ve füruu, neseben veya sıhren üçüncü dereceye kadar (Bu derece dahil) hısımlar, evlât edinenle evlâtlık arasında yapılan ivazlı tasarruflar,
2. Akdin yapıldığı sırada, kendi verdiği şeyin değerine göre borçlunun ivaz olarak pek aşağı bir fiyat kabul ettiği akitler,
3. Borçlunun kendisine yahut üçüncü bir şahıs menfaatine kaydı hayat şartiyle irat ve intifa hakkı tesis ettiği akitler ve ölünceye kadar bakma akitleri.