Mesajı Okuyun
Old 03-07-2012, 13:43   #10
av.buğra

 
İnceleme




Müşterek borçlu ve müteselsil kefalet şerhleri




Bunun uygulamadaki en belirgin örneği müşterek borçlu ve müteselsil kefalet şerhleri

teşkil eder.
Borçlar Kanunu hükümlerine göre müteselsil kefil, borcun ödenmesinden borçlu ile
birlikte aynı derecede mesuldür. Başka bir ifade ile müşterek borçludur. Bu sebeple, borç
senetlerine taahhütnamelere ve mukavelenamelere (müteselsil kefil), (müteselsil borçlu),
(müteselsil kefil ve müşterek müteselsil borçlu) şerhlerinin konulup imzalanması halinde bu
imzalarla, asıl borçlunun imzası, birbirine bağlı ve bir asılda doğma işlemler nedeniyle
olduğundan, bunlardan ayrı ayrı vergi alınmayıp, en yüksek vergi esası uygulanır. Yani borç senedinin veya mukavelenamenin veya taahhütnamenin vergisi ile kefaletnamenin vergisi mukayese olunur ve yüksek olanı alınır.
Poliçe ve diğer kambiyo senetleri üzerine konan (Aval içindir), (Teminat olarak),(Kefilim), (Müteselsil Kefilim) veya sadece imza şeklinde aval şehri Türk Ticaret Kanunu (Md. 612, 614) ve Borçlar Kanunu (Md. 487) hükümlerine göre müteselsil kefalet şerhi mahiyetinde olduğundan, bu şerhi taşıyan kambiyo senetlerinin (Poliçe, bono ve diğer emre yazılı senetler) damga vergisinin yukarıda belirtildiği üzere en yüksek vergi esasına göre alınması gerekir.




Genel Kural (Müteselsil Sorumluluk)







Damga vergisine tabi bir kağıtta birden fazla kişinin imzası bulunduğu takdirde, her imza sahibi o kağıdın tabi olduğu damga vergisini ayrı ayrı ödemek mecburiyetinde midir? Kanunun 7. maddesi bu konuda, genel kural olarak, “kağıtlara konan imzanın birden fazla olması verginin tekerrürünü gerektirmez” hükmünü koymuştur. Bu nedenle, herhangi bir hukuki işlem nedeniyle düzenlenen ve damga vergisi konusuna giren bir kağıda konan imzanın birden fazla olması, örneğin iki imza olması, o kağıt için alınacak damga vergisinin de iki defa (mükerrer) alınmasını gerektirmemektedir. Buna göre, bir ukavelenamenin (sözleşmenin) birden fazla kişi tarafından imzalanması, onun tabi olduğu damga vergisinin imza adedince alınmasını icap ettirmez. Bu imzaların hepsi tek bir imza sayılarak vergi bir defa hesaplanarak alınır. Aynı şekilde, birden çok kişi tarafından aynı amaç için düzenlenip imzalanarak bankaya verilen bir taahhütname de, imza adedine bakılmaksızın bir defa vergiye tabi tutulur.Bu örneklerden de anlaşılacağı üzere, bu kural, birden çok imzalı kağıtların birden çok kişi tarafından aynı amaç için düzenlemiş olması halinde uygulama imkanı bulur, yoksa,yukarıda belirtildiği üzere, birden çok amacın gerçekleştirilmesi için düzenlenmiş olan ve birden çok kişinin imzasını taşıyan kağıtlar bu uygulamadan faydalanamaz.Uygulamada genellikle kağıtlar, taraf sayısı (kağıtta imzası bulunan kişi sayısı) kadar nüsha düzenlemektedir ve nüshalar 5. madde hükmüne göre ayrı ayrı vergiye tabidir. Buna
karşılık, bir kağıtta aynı amaç için birden çok imza olmasına rağmen bir nüsha olarak düzenlenmişse sadece bu nüshaya ait bir defa vergi alınacaktır. Ancak verginin ödenmesinden imza edenler müteselsilen sorumlu olacaklardır. (DVK Md. 24, VUK. Md. 334)