Mesajı Okuyun
Old 23-06-2012, 13:37   #5
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Yasemin Bozkurt
Öncelikle İyi Çalışmalar Diliyorum;
İİK nun 179/b maddesinde rehinle temin edilmiş alacaklarda takibe devam edilebileceği ancak muhafaza ve satış işlemlerinin yapılamayacağı hüküm altına alınmış. Maddenin üçüncü fıkrasında ise 206. maddenin birinci sırasında yazılı alacaklar için haciz yolu ile takip yapılabilir deniyor.
Pratikte icra müdürleri erteleme kararı karşısında, takibe konu alacak işçi alacağı dahi olsa ve tahakkuk süresi itibari ile 206. maddedeki istisnadan yararlansa dahi muhafaza talebini reddediyor. 206. maddenin 1. sırasındaki istisnadan yararlanan işçi alacaklarının tahsili için açılmış icra takiplerinde muhafaza ve satış yapılamayacağına dair Yargıtay kararına rastlamadım. Ancak yapılabileceğine dair karar da bulamıyorum Bu noktada şöyle bir mantık yürütüyorum. Kanun koyucu rehinle temin edilmiş alacaklarda muhafa ve satış yapılmasını istemiyor ve bu husus kanun maddesine açıkça ekleyerek hüküm altına alıyor. Eğer ki, 206 maddenin birinci sırasında belirtilen işçi alacaklarında da muahafaza ve satış işlemi gerçekleştirilmesini istemese idi bunu da açıkça belirtirdi. Bu nedenle 206 maddenin birinci sırasında yazılı alacaklar için yapılan icra takiplerinde haciz ve muhafaza yapılabileceğini düşünüyorum.
İyi Çalışmalar
...

Aynen katılıyorum. 2 gün önce aynı durumdaki borçlu şirkete hacze gittim. Gebze 1. İc.M. muhafaza yapıyor. Biz uzlaştık ve muhafaza yapmadık.

Ancak sorudaki muğlaklıkların giderilmesi gerekir.