Mesajı Okuyun
Old 18-06-2012, 08:24   #6
Av.Ömeroğlu

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Can DOĞANEL
Bu taşınmazın satışı istendiğinde zaten icra müdürü hisseli durum nedeniyle satışın hangi tarzda yapılacağını icra mahkemesinden sormak durumundadır. Bu taşınmaz bağımsız bölümse hakim zaten ortaklığın satış suretiyle giderilmesi yoluyla satışa karar verecektir. Toprak koruma kanunu gereğince bölünmesi mümkün olmayan tarım arazisi ise varılacak sonuç yine aynıdır.
Taşınmazda şayet müşterek mülkiyet tesis edilmişse,icra müdürünün icra mahkemesinden satışın nasıl yapılacağını sorması ve icra hakimliğinin ortaklığın giderilmesi davası için yetki vermesi söz konusu değildir.Bu ihtimalde müşterek mülkiyet hissesinin değeri belirlenir ve o hissenin satışı doğrudan icra müdürlüğünce yapılır.Alacağa mahsuben taşınmaz hissesini ihalede almanız durumunda borçlunun eşi ile o taşınmazda müşterek malik olacaksınız.Ve o aşamada ortaklığın giderilmesi davası gündeme gelecek.
Sayın Doğanel'in söyledikleri ise(icra hakimliğinden görüş alma ve mahkemenin uygulamada sıklıkla olduğu şekilde ortaklığın giderilmesi yoluyla satışa karar ve alacaklıya yetki vermesi,İİK 121 prosedürü)bildiğim kadarıyla iştirak halinde malik olunan taşınmazlarda,borçluya intikal edecek hissenin haczi ve satışında söz konusu olur.