Mesajı Okuyun
Old 10-06-2012, 21:37   #4
Av.YBayrak

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşlarım;
1) HMK da hangi hususlarda yönetmelik düzenleneceği ilgili maddelerde belirtilmiştir. Avukat'ın dosya incelemesine ilişkin yönetmelik düzenleneceğine dair bir hüküm yoktur. 449.m.de ise, düzenlenecek bu yönetmeliklerin hangi sürede düzenleneceği hükme bağlanmıştır.
2)Yön.m.42/2 de, "İncelemenin yapıldığına dair düzenlenen dosya inceleme tutanağı"ndan söz etmektedir. Yani, dosyanın incelenmesine engel bir durum yok; dosya incelendikten sonra düzenlenecek tutanağı imzalama kuralı getirmekteler.
Peki yaptırımı? Yok.
Neden yok, avukat hazımsızlığı nedeniyle olsa gerek, birileri ha bire işgüzarlık yapıyor ve varsın uğraşsınlar diyor galiba. Ellerinden bu kadarı geliyor, fazlası olsa iptali yoluna gidilecek ve iptal edilecek,aynen ifade alma yönetmeliğinde olduğu gibi vb...)
Ya da böyle bir rahatsızlık söz konusu değil ise, o zaman kanunlara uygun yönetmelik düzenleme kapasitelerinden şüphe etmek gerek.
Her halükarda, bu hali ile yönetmelik avukatlar için değil, dosyalar yargıçların sorumluluğunda olduğu için onlara yük oluşturacak bir düzenleme. Çünkü avukata dosya inceletmeme söz konusu değil, incelendikten sonra tutanağı imzalamamanın da yaptırımı yok. Bu durumda bu münasebetsiz düzenlemenin kaldırılmasını isteyecek olanlar da bizler değiliz, yargıçlardır kanaatindeyim.
İyi çalışmalar.