Mesajı Okuyun
Old 07-06-2012, 16:31   #5
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan hukukkuşu
.. işçinin 5 aylık hamileliği dolayısıyla sağlık sebepleri ile haklı nedenlerle fesih ve tazminat davamızda; elimizde sadece hamileliğe dayalı bir hastalık nedeniyle genel rapor mevcuttur .. Davalı işyerinde yük taşımak ve kasada oturmak gibi değişik işler mevcuttur.Müvekkilin zaman zaman ağır işlerde de çalıştırıldığını tanık vasıtasıyla ispat mümkün müdür?

Üstadım iş akdinin hamilelik sebebi ile işçi tarafından feshedildiğini beyan etmişsiniz. Hamilelik 24. maddede sayılı işçi açısından haklı fesih nedenleri arasında sayılmış değildir. Bu nedenle, sadece bu gerekçeye dayanarak tazminat talebiniz lehinize sonuçlanmayacaktır.

Ancak hamile kadın işçinin, sağlığına, şartlarına uygun işte çalıştırılmayıp, ağır işlerde çalıştırıldığı iddiası ile iş akdinin 24/II-f bendi gereğince " çalışma şartlarına uymamak " sebebine dayanılarak feshi halinde haklı fesih halinden sözedilebilir ki, bu durumda tazminat talebiniz kabul görebilir. Zira bu fıkra sadece yasa, tüzük, yönetmelik, toplu iş sözleşmesi ya da hizmet sözleşmesi ile kastedilen " çalışma şartları " nı değil, işyeri uygulamaları ile ahlak ve iyiniyet kurallarını kapsar ve kadın işçiye fesih hakkı verir düşüncesindeyim. Tanık ifadeleri ile kadın işçiye yaptırılan işin hangi işler olduğu ve hangi zamanlarda, hangi şartlar altında bu işlerin yaptırıldığı ortaya konularak somut olay değerlendirilmeli ve sonuca gidilmelidir. Saygılar.

Düzeltme: 25 yazılı yasa maddesi, 24 olarak sonradan düzeltilmiştir