Mesajı Okuyun
Old 07-06-2012, 14:16   #5
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Engin EKİCİ
Sayın Av. İbrahim YİĞİT;

HMK 57. madde kapsamındaki değerlendirmenize katılamıyorum. İlgili madde düzenlemesindeki fıkraları sırasıyla inceleyelim:

"İhtiyari dava arkadaşlığı" Madde 57:

Somut durumda "ortak" bir alacaktan bahsetmek mümkün değildir.

Dava konusu hakta ortaklık söz konusu olmadığı ve iş akdinin feshinin "yararlarına doğmuş bir hak olan ortak işlem" olarak nitelendirilemeyeceğinden bu fıkranın da kapsam dışı olduğu kanaatindeyim.

Her bir işçinin aynı anda çıkarılmış olması, dava arkadaşlığının gerçekleşebilmesi için kanaatimce yeterli değildir. Her birinin işe başlangıç zamanları(kıdemleri), aldıkları ücret, yaptıkları fazla çalışma, vs.. farklılıklar arz edebileceği için sadece haklı nedene dayanmayan bir feshin, hukuki sebeplerin aynı ve/veya benzer olduğu anlamına getirilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Saygılarımla..

Bana göre yasa maddesinin c bendi ( "davaların temelini oluşturan vakıaların" ve "hukuki sebeplerin" "aynı veya benzer" olması ) açık olarak birden fazla davacının hukuki sebebi aynı olan (aynı fesih iradesi ve gerekçesi ile) davayı birlikte açmaları için dayanak oluşturmaktadır.Taleplerin miktar veya talep kalemlerinin birbirinden farklı olması davayı birlikte açamayacakları anlamına gelmez. Malumunuz usül ekonomisi de bunu gerektirir.