Mesajı Okuyun
Old 07-06-2012, 13:59   #4
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Sayın Ekici, ben zorunlu olmadığını düşünüyorum. HMK 57 nci madde gereği davacılar arasında ihtiyari dava arkadaşlığı vardır ve tamamı birlikte dava açabilir gibime geliyor. Saygılar.
Sayın Av. İbrahim YİĞİT;

HMK 57. madde kapsamındaki değerlendirmenize katılamıyorum. İlgili madde düzenlemesindeki fıkraları sırasıyla inceleyelim:

"İhtiyari dava arkadaşlığı" Madde 57:
Alıntı:
Birden çok kişi, aşağıdaki hâllerde birlikte dava açabilecekleri gibi aleyhlerine de birlikte dava açılabilir:


Alıntı:
a) Davacılar veya davalılar arasında dava konusu olan hak veya borcun, elbirliği ile mülkiyet dışındaki bir sebeple ortak olması.
Somut durumda "ortak" bir alacaktan bahsetmek mümkün değildir.

Alıntı:
b) Ortak bir işlemle hepsinin yararına bir hak doğmuş olması veya kendilerinin bu şekilde yükümlülük altına girmeleri.
Dava konusu hakta ortaklık söz konusu olmadığı ve iş akdinin feshinin "yararlarına doğmuş bir hak olan ortak işlem" olarak nitelendirilemeyeceğinden bu fıkranın da kapsam dışı olduğu kanaatindeyim.

Alıntı:
c) Davaların temelini oluşturan vakıaların ve hukuki sebeplerin aynı veya birbirine benzer olması.
Her bir işçinin aynı anda çıkarılmış olması, dava arkadaşlığının gerçekleşebilmesi için kanaatimce yeterli değildir. Her birinin işe başlangıç zamanları(kıdemleri), aldıkları ücret, yaptıkları fazla çalışma, vs.. farklılıklar arz edebileceği için sadece haklı nedene dayanmayan bir feshin, hukuki sebeplerin aynı ve/veya benzer olduğu anlamına getirilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Saygılarımla..