Mesajı Okuyun
Old 06-06-2012, 07:52   #2
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan law in law
İİK da bakşye borç muhtırasına rastlamadım. Ödeme emrindeki borcun bir kısmını alacaklının borçlu olduğu bir dosyaya 89/1 ihtarnamesi ile ödedik. bakiye çok az bir miktar kaldı. Bakiye borç muhtırası tebliğ edildi. İtiraz ettik alacaklı kabul etmedi. Bu durumda icra mahkemesine mi gitmeli ,genel mahkemede menfi tespit mi açmalı. yoksa hepsini ödeyip istirdat mı açmalı.
Bakiye borç muhtırası geçersiz dahai olsa borçlunun yapması gereken nedir.?
Saygı ve selamlar.

1- İİK'da bakiye borç muhtırası diye bir kavram yoktur. Ancak uygulamada sizin somut olaydaki gibi kısmen ödeme halinde bakiye borcun borçluya bildirimini amaçlı bir müzekkere borçluya gönderilmektedir.

2- " Bakiye borç muhtırası geldi, itiraz ettik alacaklı kabul etmedi " demişsiniz. Borç muhtırasına nasıl itiraz ettiniz? İcra dairesine mi, icra hukuk mahkemesine mi? Anladığım kadarı ile ikisi de değil, sadece sözlü olarak alacaklıya itirazınızı bildirdiniz. Bu durumda itirazınızın da alacaklının kabulünün de bir bağlayıcılığı yoktur.

3- Borç muhtırasının bir icra müdürü işlemi olduğunu düşünerek, memur muamelesini şikayet kavramı gereği, muhtıranın gerçeği yansıtmadığı iddiası ile iptali için İcra Hukuk Mahkemesi'ne şikayet yoıluna başvurabilirsiniz. Ancak bu alacaklının dosyadan işlem yapmasını engellemez.

4- En kesin çözüm icra dairesine gidip, bakiye borcunuzu hesaplatıp, hata bulunmadığını düşünmediğiniz durumda ödeme yaparak dosyayı infazen işlemden kaldırmaktır. Saygılar.