Mesajı Okuyun
Old 05-06-2012, 13:54   #16
mahmutmicoz

 
Varsayılan

Sevgili meslektaşlarım. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Mirasçılık Belgesinin İptali Davasında görevli mahkemeyi açıkça belirtmemiştir.
O halde
6100 sy. HMK. Madde 2- (1) Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.

(2) Bu Kanunda ve diğer kanunlarda aksine düzenleme bulunmadıkça, asliye hukuk mahkemesi diğer dava ve işler bakımından da görevlidir.

şeklinde düzenlenmiştir. O halde Kanun açıkça mirasçılık belgesinin iptali davasında görevli mahkemeyi düzenlemediğinden, HMK m2'ye göre ÇOK AÇIK BİR ŞEKİLDE GÖREVLİ MAHKEME ASLİYE HUKUK MAHKEMESİDİR.

Bir bilgiyi daha paylaşmak istiyorum:

6100 sayılı HMK m. Madde 4'te Sulh Hukuk Mahkemesi'nin görevlerini tahdidi olarak saymıştır. Madde 4 te sayılanlar arasında "MİRASÇILIK BELGESİ" sayılmamıştır. O halde neden mirasçılık belgesi istemlerimizi Sulh Hukuk Mahkemesinde açıyoruz?
Cevap:

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 382. maddesi Çekişmesiz yargı işlerini tahdidi olarak saymıştır.

HMK'NIN 382. maddesinin 19. fıkrası Vesayet işlerini düzenlemektedir. 6. bentte "Mirasçılık belgesi verilmesi." sayılmıştır.
Demek ki Mirasçılık Belgesi verilmesi kanunda çekişmesiz yargı olarak anlatılmış.

Mirasçılık belgesinin iptali sayılmış mıdır? Kanunda açıkça sayımadığı için görevli mahkeme 4. maddeye göre Asliye Hukuk Mahkemesi'dir.

Peki çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme neresidir?

HMK'nın Madde 383- (1) Çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemesidir. Not: Yukarıda meslektaşlarımın paylaşımlarını üzüntüyle karşılıyorum. birazcık araştırmak yerine kanunları kendilerince yorumlayarak "acaba" "ihtimal üzerine" "olabilir" vs. diğer kelimeleri kullanarak kendilerince yorumlamaktadırlar. Bir meslektaşımız bu yorumlara dayanarak sanıyorum davasını sulh hukuk mahkemesinde açmış ve davasında görevsizlik kararı verilmiş...