Mesajı Okuyun
Old 02-06-2012, 19:13   #7
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın GECE,
Alıntı:
Yazan GECE
...Ancak hakimin diğer gerekçesi de, "yeni HMK'da eski hale getirme, sürelerin kaçırılması ile ile ilgilidir. duruşmaya girememe, eski hale getirmeye konu olmaz" peki bunu nasıl çürüteceğiz. Gerçekten de kanunda HMK m.95 vd.'da "yasadaki ve hakim tarafından verilmiş süreler" diyor.
Düzenlemede belirttiğiniz konuda değişen birşey yok (Sadece, 95. madde gerekçesinde belirtildiği üzere: "...1086 sayılı Kanunun 166 ncı maddesinde olduğu gibi “bu kanun” şeklinde bir ifadeye yer verilmeyip, genel olarak “kanun” denildiği için, sadece Hukuk Muhakemeleri Kanununda değil, medenî yargılamaya ilişkin diğer kanunlarda belirlenen kesin sürelerin kaçırılması hâlinde de, eski hâle getirme yoluna başvurulabileceği kabul edilmiştir...").

HMK m.95: " Elde olmayan sebeplerle, kanunda belirtilen veya hâkimin kesin olarak belirlediği süre içinde bir işlemi yapamayan kimse, eski hâle getirme talebinde bulunabilir..."

HUMK m.166: "Bu kanunun veya hakimin tayin ettiği kati müddetin müruriyle sukut etmiş olan hakkın hali sabıka ircaı aşağıda beyan olunan hallerde talep ve hükmolunabilir."

P.S: Duruşma gününü de hakim belirliyor

Saygılar...