Mesajı Okuyun
Old 02-06-2012, 14:15   #1
hukukcu1985

 
Varsayılan VİnÇ Teslİmİ

Müvekkile ait vinç bir şirkete satılıyor. Satışa yönelik sözleşme imzalanıyor ve teslim yapılıyor.Ayrıca sözleşme gereğince ödenecek bedel için 3 adet senet alınıyor ve sözleşmeye şöyle bir hüküm ekleniyor. "Eğer senede bağlanan bedel ödenmezse vinç kiralık kabul edilecek ve aylık ... bedele kiralanmış sayılacaktır" deniyor.Senetler vadesinde ödenmiyor ve borçlu hakkında icra takibi yapıldı. Dosyadan da bir miktar tahsilat yapıldı. Ancak borçlu kalan kısmı ödeyecek gücü yok ve borca batık durumda. Müvekkil şimdi vinç i geri almak istiyor.
Dava açınca taleplerimiz belli, kira bedelinden tahsil ettiğimiz kısmı düşeceğiz.Ancak yargılamanın uzun olması, borcun menkul olması nedeniyle üçüncü kişiye satılabilme olasılığı ve tazminat olarak istememiz halinde ise tahsil kabiliyetinin olmaması bizim işimizi zorlaştırıyor.
Aklımıza şöyle bir yol geldi;Örnek 13 nolu adi kira ve hasılat kiralarına ait takipte ödeme emri göndersek ne olur?Borçlu süresi içerisinde itiraz etse bile başvuracağımız icra mahkemesi bu işi daha çabuk sonuçlandırır ve önümüze bakar mıyız?Açıkçası burada icra müdürleri de,sorduğumuz kişilerde bu işi hiç yapmamış ve alışkın oldukları gayrimenkul tahliyesi o, başka şeye uygulanmaz diyorlar. Ama ödeme emrini dikkatli okuduğumuzda gayrimenkule yönelik hiçbir ibare yok. Konu hakkında görüşlerinizi bekliyorum.