Mesajı Okuyun
Old 01-06-2012, 13:21   #2
avdogan

 
Varsayılan

acele el koyma 2942 sayıl kamulaştırma kanunun 27. maddesine göre yapılabilir. buna göre idare, kamulaştırma kanunun düzenlediği kamulaştırma sürecini sonradan yapmak üzere, mahkemeden taşınmazın bedelinin tesbiti ve bu bedeli bankaya yatırmakla acele el koymabilir. esasen mahkemenin el koymaya ilişkin bir karar vermesi gerekmiyor, sadece kesin olmayan bedel tesbitini ve bbu bedelin tevdi edileceği bankayı tayin etmekle yetinecektir. dosya esastan değil, değişik işten görülecektir. temyizi kabil değildir.müteakiben kamulaştırma kararı alan uzlaşmaya davet süreci dahil olmak üzere kamulaştırma sürecini devamla tamamlayacaktır. acele elkoymaya ilişkin bilirkişi tarafından yapılan tesbit taşınmazın bedel kesbiti ve tescili talepli idare tarafından açılacak davada bağlayıcı değildir yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi ile bedel tesbiti yoluna gidilecektir.

Acele kamulaştırma

Madde 27 - 3634 sayılı Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanununun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacına veya aceleliğine Bakanlar Kurulunca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda gerekli olan taşınmaz malların kamulaştırılmasında kıymet takdiri dışındaki işlemler sonradan tamamlanmak üzere ilgili idarenin istemi ile mahkemece yedi gün içinde o taşınmaz malın (DEĞİŞİK İBARE RGT: 05.05.2001 RG NO: 24393 KANUN NO: 4650/15) (KOD 1) 10 uncu madde esasları dairesinde ve 15 inci madde uyarınca seçilecek bilirkişilerce tespit edilecek değeri, idare tarafından mal sahibi adına (DEĞİŞİK İBARE RGT: 05.05.2001 RG NO: 24393 KANUN NO: 4650/15) (KOD 1) 10 uncu maddeye göre yapılacak davetiye ve ilanda belirtilen bankaya yatırılarak o taşınmaz mala el konulabilir.

Bu Kanunun 3 üncü maddesinin 2 nci fıkrasında belirtilen hallerde yapılacak kamulaştırmalarda yatırılacak miktar, ödenecek ilk taksit bedelidir.