Mesajı Okuyun
Old 31-05-2012, 17:36   #1
AV. COŞKUN ÖZBUDAK

 
Varsayılan İcra Mahkemesinde DURUŞMASIZ davada vekalet ücreti

Sayın Meslektaşlarım,
Bir icra şikayet davasında davalı durumdayız. Hakim DURUŞMASIZ yargılama sonunda "karar verilmeye yer olmadığına" karar vermekle birlikte, aleyhimize 220 TL vekalet ücretine hükmetti. Kendisiyle görüşmemde de AAÜT'nin 2. Kısım 2. Bölüm 2. satırı uyarınca böyle bir karar verdiğini belirtti.
Oysa Tarifenin 11/3. maddesi "İcra mahkemelerinde duruşma yapılırsa Tarife gereğince ayrıca avukatlık ücreti hükmedilir. Şu kadar ki bu ücret, Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünün iki ve üç sıra numaralarında gösterilen iş ve davalarla ilgili hukuki yardımlara ilişkin olup, Tarifenin üçüncü kısmına göre belirlenecek avukatlık ücreti bu sıra numaralarında yazılı miktarları geçemez." hükmü bulunmakta.
Bu hükümde açıkça duruşma yapılması halinde vekalet ücreti takdir edileceğinden ve "iki ve üç sıra numaralarında gösterilen iş ve davalar"dan bahsedilmektedir.
Kanaatimce Tarifenin 2. satırı "iş", 3. satırı ise "dava" kavramına karşılık gelmektedir. Bu durumda şikayet davası için (duruşma yapılması kaydıyla) 3. satırın uygulanması gerekeceğinden ve duruşma da yapılmadığından, aleyhimize vekalet ücretine hükmedilmesinin yanlış olduğunu düşünüyorum. Ne dersiniz?
Saygılarımla.