Mesajı Okuyun
Old 29-05-2012, 09:32   #2
özfn_34

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan ayse1728
davacı olarak biz ve davalı olarak karşı taraf aynı delile dayandık. (ticari defterler) bizim ticari defterlerimiz incelendi. masrafını karşıladık. diğer tarafın ticari defterlerinin incelenmesi için de yine bize kesin süre verdi 1.100 tl olmasından bahisle 2 hafta içinde bu parayı temin edemedik ve duruşmada hakim bizim ticari defterlerimizin de ispata yaramayacağı beyanıyla yemin teklif etti.
hmk 324 de açıkça taraflar her ikisi de aynı delile dayandı ise masraflar paylaştırılır diyor ancak mahkeme tamamını bize yükledi. kanunun yanlış uygulanması dolayısıyla ara karardan dönülmesini talep etsem ve süre istesem yarısını yatırmak için işe yarar mı? bu arada dünkü celsede de yemin metni hazırlamam için 2 haftalık süre verdi.yardım rica ediyorum
Merhaba,

HMKmd.324/1'de masrafların paylaştırılacağı yazılı ise de 324/2'de:

"Taraflardan birisi avans yükümlülüğünü yerine getirmezse, diğer taraf bu avansı yatırabilir. Aksi halde talep olunan delilin ikamesinden vazgeçilmiş sayılır." denilmektedir.

Elbette, ara karardan rücu edilmesini talep etmekte fayda var fakat karşı taraf yatırmazsa bu avansı, davacı olarak bu delilin gösterilmemiş sayılmasının sizin açınızdan davalıya nazaran daha önemli sonuçlar doğurması -davanın reddi gibi- muhtemel olduğundan, bu masrafın tarafınızca yatırılması menfaatinize olmakla birlikte bu süre geçmiş görünüyor.

Bence öncelikle ara karardan rücu edilmesi için talepte bulunun fakat yemin metnini de beraberinizde götürün, talebiniz kabul edilmezse bu metni sunarsınız. Aksi taktirde bir de yemin delilinden vazgeçmiş sayılacaksınız.