Mesajı Okuyun
Old 25-05-2012, 19:53   #7
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın ARAÇ,

Söz konusu dairenin teminat olup olmadığına dair bilgi vermediğiniz için (ayrıca bildirdiğiniz alacağın niteliği cezai şart alacağı ve sözleşme geç de olsa ifa ve yerler teslim edilmiş mi bilemiyorum..v.s. v.s.):

Bence hakkaniyete çok da uygun olmasa da:
Yargıtay 14 HD, 02.11.1993 T., 1993/327-8222 E-K. sayılı kararında: "...Davacı, yükleniciye bırakılmış olan dükkanın kendi adına tescilini istemiş, arsa sahibi ise bu yerin sözleşmenin teminatı olarak alıkonulduğunu savunmuştur. Yüklenicinin edimini noksan şekilde yerine getirmiş olması nedeniyle arsa sahibi tarafından aleyhine açılan tazminat davası sonuçlanıp 36 milyona hükmedilmiştir. Sözleşmede, dava konusu dükkanın, inşaatın sözleşmeye uygun şekilde yapılmamasından dolayı güvence olarak alıkonulacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır. Öte yandan, arsa sahibinin ilama dayalı alacağını icraya koymakla ödetme imkanı doğduğuna göre dükkanın güvence olarak tutulması uygun değildir. İptale karar verilmelidir...";

Yargıtay 15 HD, 27.09.1993 T., 1992/5363 E., 1993/3650 K. sayılı kararında: "...Kat karşılığı inşaat sözleşmesi dolayısıyla yüklenici, kalan 6 dairenin ferağını istemiş; arsa sahibi ise kusurlu iş ve kira tazminatı davası açtığını, dosyanın Yargıtayda olduğunu bildirmiştir. Bağımsız bölümlerden birinin teminat olarak tutulacağı sözleşmede öngörülmüştür. Tazminat davasının Yargıtay'da olması sonucu etkilemez. Teminat olarak tutulacak dairenin akıbetini tazminat davası belirleyeceğine göre, sadece o daire ayrık tutulup diğerlerinin tapularının iptal ve tesciline karar verilmelidir..."demektedir.

Bir meslektaşımızın yaşadığı benzer durum için inceleyiniz:
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=13090

Yani sizin de takdir edeceğiniz üzere arsa sahipleri, müteahhide düşen daireyi kafalarına göre satamazlar (hukuki olarak ; hukuki olan yeni niza doğurup yargılama yapılmasını gerektirmez de diyebiliriz. Aslında davanızda satış izni de isteyebilirdiniz; lakin geçmiş, geçmiştir... Madem müteahhit kayıp; prosedürü tamamlayıp mahkemeden satışa izin yetkisi almayı deneyebilirsiniz... Takdir sizin.)

Peki arsa sahipleri bu daireyi satabilir mi; tapuda kendi üzerlerine olduğuna göre satabilirler (gayrihukuki olarak ; buna da eylemli/fiili durum yaratmak denmektedir). Alacağınız (bir önceki mesajımda andığım üzere arsa sahiplerinin başkaca alacağı da yoksa, alacağınız da cezai şarta dair olduğundan) muhtemelen dairenin değerinden düşüktür. Bu durumda müteahhit, müvekkillerinize karşı dava açabilir. Bu davada (daire tamamlanarak geç de olsa teslim edilmiş kabul ediyorum) dairenin değeri hesaplanır ve alacağınızın değeriyle karşılaştırılıp müvekkillerinizin, kalanı müteahhide ödemesine hükmedilir (ilamsız takip/%40 imkan ve ihtimal dahilinde olur v.s.). (Henüz satış yapılmadığı için bu yola dair cevap vermek/gayrihukukiyi anlatmak aslen THS kurallarına aykırıdır )

Saygılar...