Mesajı Okuyun
Old 23-05-2012, 09:09   #7
egemen48

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY

2.Hukuk Dairesi
Esas: 2005/9389
Karar: 2005/15718
Karar Tarihi: 15.11.2005


TENKİS DAVASI - DAVACILARIN VASİYETNAMENİN OKUNMASI DOSYASINDAN VASİYETNAMEYE İTİRAZLARININ OLMADIĞI - DAVACILARIN AYNI VASİYET NEDENİYLE TENKİS DAVASI HAKKINDAN FERAGAT ETMEDİKLERİ - TENKİS İSTEMİ HAKKINDA OLUMLU OLUMSUZ KARAR VERİLMESİ GEREĞİ

ÖZET: Davacıların vasiyetnamenin okunması dosyasından vasiyetnameye itirazlarının olmadığını açıklamaları, vasiyetnamenin kabulüne ilişkin olup, aynı vasiyet nedeniyle tenkis davası haklarını kullanmaktan vazgeçtiklerini göstermez. Kaldı ki, tenkis davası açmaktan feragatlerine dair beyanları da yoktur. Esasen vasiyetnamenin okunması amacı da mirasçıları bilgilendirme ve yasal haklarını kullanmayı temine yönelik bir işlemdir. Bu nedenle davacıların tenkis talebi hakkında olumlu-olumsuz karar verilmesi gerekir.

(4722 S. K. m. 17) (743 S. K. m. 453, 466)

Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hükmün temyizen murafaa icrası suretiyle tetkiki istenilmekle duruşma için tayin olunan bugün temyiz eden davacılar vekili Av. A. S. ve karşı taraf vekili Av. F. S. geldiler. Gelenlerin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Karar: Mirasçılık ve mirasın geçişi, miras bırakanın ölümü tarihinde yürürlükte olan hükümlere göre belirlenir. (4722 S.K. md.17)

Vasiyetname yasa gereği tenkise tabidir. (743 S. K. m. 466) Davacılar G. ve N. murisin kardeşleri olup mahfuz hisseli mirasçılardır. (743 S.K. 453/3. m.) Muris 7.1.1998 tarihinde ölmüş, eldeki dava süresinde açılmıştır.

Davacıların vasiyetnamenin okunması dosyasından vasiyetnameye itirazlarının olmadığını açıklamaları, vasiyetnamenin kabulüne ilişkin olup, aynı vasiyet nedeniyle tenkis davası haklarını kullanmaktan vazgeçtiklerini göstermez. Kaldı ki, tenkis davası açmaktan feragatlerine dair beyanları da yoktur. Esasen vasiyetnamenin okunması amacı da mirasçıları bilgilendirme ve yasal haklarını kullanmayı temine yönelik bir işlemdir. Bu nedenle davacıların tenkis talebi hakkında olumlu-olumsuz karar verilmesi gerekirken mahkemece hukuki yanılgı sonucu yazılı olduğu üzere ret hükmü kurulması usul ve yasaya aykırıdır.

Sonuç: Hükmün açıklanan nedenlerle davacılar Gülseren ve Nuran yararına BOZULMASINA, sair hususların şimdilik incelenmesine yer olmadığına, duruşma için takdir olunan 400 YTL. vekalet ücretinin davalılardan alınıp davacılara verilmesine, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi. (¤¤)