Mesajı Okuyun
Old 18-05-2012, 13:48   #1
Av.Melih Tatlı

 
Varsayılan Dolandırıcılık Suçu ve Ceza Davasının Hukuk Davasında bekletici mesele olması

Müvekkil A.Ş. bünyesinde çalışan muhasebe müdürü, bir yangın söndürme şirketiyle normalda 3.000-4.000 TL'ye yapabileceği (piyasada bu hizmet için ödenen bedelin ortalaması bu) 1 yıllık sözleşmeyi 36.000 TL olarak yapıyor göstererek fatura kesmek suretiyle, Müvekkil şirketi dolandırarak kendisine ve üçüncü kişilere yarar elde ediyor. Bunun farkına varan Müvekkil Şirket, şahıstan bu meblağı tahsil amacıyla bize başvuruyor.
Şimdi burada, Nitelikli Dolandırıcılık suçundan açılma ihtimali olan kamu davası yanında, Hukuk Davası olarak hangi davayı açmalıyız?
Açılan hukuk davasında ceza davasının bekletici mesele kabul edildiği yönünde görüş bildirenler oldu bu konu hakkında bilgisi olan var mı?
Ayrıca, açılan hukuk davasında bu tarz bir sözleşmenin bedelinin tespitini isteyerek şahsın kötü niyetli olduğunu ne şekilde ispat edebilirim?
Son olarak da, Müvekkilin Tacir olması sebebiyle, basiretli bir iş adamı gibi davranma yükümlülüğü kaynaklı sözleşme bedelinin fahiş olmasına sonradan hukuk davası açmak davanın reddedilmesine sebebiyet verir mi?

Saygılar.