Mesajı Okuyun
Old 17-05-2012, 08:51   #1
SEDAT BAYSAL

 
Varsayılan menfi tespit davası-maaş haczi

Menfi tespit davası sonucu borçlu lehine sonuçlanmış, ancak karar kesinleşmemiştir. Borçlunun maaşı üzerinde haciz vardır ve kesinti devam etmektedir. Borçlu vekilince borçlunun maaşındaki kesintinin durdurulması talep edilmiştir.
İlamlı takiplerde ilamın yargıtay tarafından bozulması halinde takibin durdurulmasına karar verilir. Baki Kuru tarafından bu halde (Yargıtayın eski görüşünden döndüğü belirtilmektedir) borçlunun maaşı üzerindeki haczin kaldırılmayıp, kesintinin durdurulması gerektiği yönünde doktrini mevcuttur. İlamın bozulması ile menfi tespit davasının borçlu lehine sonuçlanması neticesi itibari ile aynı sonuçları doğurmak ve takip durdurulmakta, kararın kesinleşmesini müteakip icra eski haline iade edilmektedir. Yargıtayca ilamın bozulması halinde uygulanacak doktrinin menfi tespit davası sonucunda da uygulanıp uygulanamayacağı hususunda görüşleriniz ve var ise yargıtay kararı.
Aynı durumda araç kaydı üzerine konulan yakalama şerhleri için de kıyasen uygulanabilir diye düşünmekteyim, düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.