Mesajı Okuyun
Old 15-05-2012, 16:20   #4
para_doks

 
Varsayılan

Merhaba, yapı denetim ücretinden sorumluluk konusunda ben de çok araştırdım ancak bir karar bulamadım. Görülmekte olan davalarımız var ve bu davalarda yapı denetim şirketi arsa sahiplerinden yapı denetim ücretini talep ediyor.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde 'yüklenicinin sorumlu olduğunun kabulü' halinde, arsa sahiplerinin yapı denetim ücretinden sorumlu olmayacağını düşünüyorum.
Kanun'a göre yapı denetim hizmet sözleşmesinin arsa sahibi ile imzalanması zorunlu. Ancak uygulamada yüklenici, arsa sahibinin yerine imzayı atarak anlaşma yapıyor. Yine Kanun'a göre yapı denetim şirketi Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesindeki hususlara göre hizmeti yerine getirecektir. Bu durumda yapı denetim şirketinin Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesini incelemekle yükümlü olduğu açıktır. Bu halde de yapı denetim ücretinden sorumluluğun yükleniciye ait olduğunu bilmektedir. Sözleşme ile devri yapılan bir borcu yapı denetim şirketi de kabul etmektedir. Buna rağmen yükleniciden tahsil yoluna gitmeyerek arsa sahibinden tahsil etmeye çalışmasının hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum.

Düşünüyorum, düşünüyorum amma ve lakin kitaplara veya kararlara konu olmuş bir olay, açıklama vs. bulamıyorum.

Artık davanın sonuçlanması ve Yargıtay incelemesini beklemekten başka çarem kalmadı