Mesajı Okuyun
Old 13-05-2012, 13:41   #4
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın GünHan,
Alıntı:
Yazan GünHan
... belediye orayı büfe olarak kira ihalesine çıkarıyor. Müvekkilim de belediye binasına gidip ihaleye katılmak için başvuruda bulunuyor... Müvekkilim kendi ilgilendiği, ...yer için başvurduğu sırada, orada bir kişi ile tanışıyor ve onun da aynı yere ihaleye gireceğini kendisinden öğreniyor. Müvekkilim ..." burayı gerçekten çalıştırmayacaksanız girip de çok yükseltmeyin, ben burayı almak istiyorum" diyor... Müvekkilim de TCK 235/d sevk maddesi ile yargılanacak.

Sorum şu ki, bir kişi ile sıradan şekilde sadece "bu ihaleye girip de boş yere çok yükseltmeyin" demek suç teşkil eder mi?...

Müvekkiliniz hakkındaki sevk maddesinin:
5237 S.K. m.235/2-d: " İhaleye katılmak isteyen veya katılan kişilerin ihale şartlarını ve özellikle fiyatı etkilemek için aralarında açık veya gizli anlaşma yapmaları." olduğunu belirtmişsiniz. Anlatımınızdan anladığım kadarıyla; müvekkilinizin de katıldığı ihale, müvekkiliniz dışındaki kişilerin aralarındaki anlaşma muvacehesinde gerçekleşmiş??? Eğer durum bu şekilde ise; öncelikle müvekkilinizin, diğer kişilerin yaptığı anlaşmayla alakası olmadığını kanıtlamalısınız... Ki bunun çok zor olmadığını düşünüyorum; çünkü, diğerlerinin aralarındaki anlaşma ne ise buna dair delilleri inceleyip (muhtemelen belli bir fiyatta anlaşmış olabilirler, kartel mantığıyla çalışıyorlardır v.s. veya ne şekilde anlaşmışlarsa) müvekkilinizin söyleminin bu çerçevede gerçekleşmediği, diğerleri ile bu şekilde anlaşma kastının olmadığı yönünde savunma yapabilirsiniz.

Müvekkilinizin katıldığı ihale dışındaki ihaleler sebebiyle tutuklanmaları söz konusu ve müvekkiliniz de bu kişilerle bağlantılı olduğu kabul edilerek yargılanmakta ise; anlatımınız çerçevesinde müvekkilinizin söyleminin TCK m.235/2-d muvacehesinde değerlendirilmeyeceği kanaatindeyim; ortada bir anlaşma var gibi görünmüyor. Tabii ki konunun ayrıntıları sizin bilginiz dahilinde olmakla değerlendiriniz:

235/2-d düzenlemesiyle korunmak istenen (madde gerekçesinde de belirtildiği üzere) ihalenin objektif olarak ve rekabet ortamı sağlanmak suretiyle yapılması gereğidir. Başka bir ifadeyle düzenlemeye konu hareketle, ihalede rekabetin engellendiği var sayılmaktadır. Dolayısıyla söz konusu düzenleme muvacehesinde müvekkilinize ceza verilebilmesi, bir "anlaşma"dan söz edilebilmesi için; bahsettiğiniz ihalede, müvekkilinizin anlatımınızdaki hareketiyle rekabetin önlenmiş olup olmadığı önem arz etmektedir. Yargıtay da bu hususu bir kararında: "...bilirkişi raporuna, teknik araçla izleme tutanağına, savunmaya ve dosya içeriğine göre açıklanan eylem ve ilişkileri öteki sanıklarla yaptıkları ihalede rekabeti etkileyen anlaşma veya uzlaşmanın sonucu gerçekleştirdiklerinin duraksamasız belirlenemediği...5237 sayılı TCK'nın 235/2-d maddesindeki suçun oluşması için ihaleye katılmak isteyen ve katılan kişilerin ihale şartlarını ve özellikle fiyatı etkilemek için aralarında açık veya gizli anlaşmaya vardıklaının kesin olarak saptanması gerektiği...(Yargıtay 5 CD, 16.03.2009 T., E: 2008/15009, K: 2009/3152)" şeklinde belirtmiştir. Konuyu bir de bu açıdan değerlendirmenizde fayda olduğunu düşünüyorum.

TCK m.235/2-c'yi de incelemenizi öneririm...

Saygılar...