Mesajı Okuyun
Old 11-05-2012, 01:01   #3
gençhukukçu54

 
Varsayılan

Sanıyorum izaleyi şüyu davası derken borçlunun hissedarı olduğu taşınmazın satışı için icra mahkemesinden yetki alıp açtığınız davayı kastediyorsunuz.

İzaleyi şüyu davasının açılması İİK'daki satış türlerinden biridir. Zira bu davanız yasal dayanağını İİK m.121'den almaktadır. Siz satış talep edersiniz, icra müdürü satışın nasıl yapılacağını icra mahkemesine sorar, mahkeme izaleyi şüyu yoluyla satışın yapılması gerektiğini belirterek size bu davayı açmak için yetki belgesi verir.

İİK daki ( taşınırlar için 1 taşınmazlar için 2 yıl) zamanaşımına ilişkin süreler taahhüt, satış vb. işlemler neticesinde durur. (Örn: gayrimenkulün haciz tarihinden 23 ay sonra izaleyi şüyu davasını açtınız. Davanın 5. ayında davanızı geri aldınız. Bu durumda gerialmaya dayalı mahkemenın karar tarihinden itibaren 1 ay sonra haciz düşecektir.)

Genelde icra müdürlükleri izaleyi şüyu açıldığında, davanın neticesini bekliyor ve takipsizlik veya İİK 106-110 gereği haczi düşürmüyorlar. Ancak siz yine de icra dosyasına (izaleyi şüyu davasının tensip zaptından bir suret ekleyerek) talep açıp, tapu dairesine müzekkere yazılarak satışa arz şerhi düşürülmesini ve izaleyi şüyu davası süresince hacze ilişkin sürelerin durdurulmasını talep edebilirsiniz.

Bu arada konuya ilişkin elimde içtihat olmadığı için bu konuda yardımcı olamıyorumHer ne kadar dava İİK 121 e dayanılarak açılsa da araştırmalarınızı İİK 106 ve 110. maddelerine yöneltirseniz netice bulacağınızı umuyorum.


Saygılarımla.