Mesajı Okuyun
Old 10-05-2012, 10:08   #1
Av. Hüseyin MUTLU

 
Varsayılan Velayeti anneye bırakılan çocuğun Anayasa mahkmesi kararı doğrultusunda annenin açtığı dava ret edildi

Değerli meslektaşlarım, bu düşünce meydanının yeni üyelerinden biriyim ve bu mesaj benim ilk mesajım hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.
Sevgili meslektaşlarım bugün elime ulaşan bir kararı sizlerle değerlendirmek istiyorum. Bildiğiniz üzere Anayasa Mahkemesi '2525 sayılı Soyadı Kanunu’nun 4. maddesinin ikinci fıkrasının “Evliliğin feshi veya boşanma hallerinde çocuk anasına tevdi edilmiş olsa bile babasının seçtiği veya seçeceği adı alır.” (R.G. Tarih-Sayı : 14.02.2012-28204) biçimindeki birinci cümlesinin iptal etmişti.' Bu karar ışığında veleyati anneye bırakılan çocuk için, annenin çocuğa verilmek üzere geçerli sebeplerini belirterek kendi soyadını mahkemeden talep etmesi için önünde bir engel kalmadığını düşünüyorum.
Ancak bugün verilen bir red kararını görünce şaşırdım. Asliye Hukuk Mahkemesi TMK 321. maddesine istinaden bir annenin açtığı davayı ret etmiş bulunmaktadır. TMK 321. maddesi:
Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin; soyadını taşır. Ancak, ana önceki evliliğinden dolayı çifte soyadı taşıyorsa çocuk onun bekarlık soyadını taşır.

Değerli meslektaşlarım; Anayasa Mahkemesinin iptal kararı, kanaatimce bu ret sebebini görünce süs olarak kaldığını düşünüyorum. Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum. Temyize gidildiğinde bozulacağını düşünüyorum. Bu kararı doğru ya da yanlış bulanlar lütfen yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim. Selamlar...